fbpx

Hierom klinkt jouw stem anders dan je ‘m zelf hoort…

Je kent het vast wel, je hoort je eigen stem terug op een filmpje en denkt: ‘Huh, klink ik echt zo?’. Vaak ben je teleurgesteld als je je eigen stem terughoort. Maar hoe komt het dat jij je eigen stem anders hoort?

Wanneer je geluid hoort, dan komen de geluidsgolven in je oor. Je trommelvliezen beginnen te vibreren en in je hersenen wordt dit geluid omgezet in geluid. Maar als jij zelf gaat praat, dan gebeurt er nog meer!

Twee verschillende bronnen

‘Wanneer je jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden’, vertelt Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London, uit aan Time.

Dus de stem die jij hebt op video’s, is de stem die andere mensen horen als jij praat. Omdat je de video terugkijkt en nu niet zelf praat, hoor je je eigen stem dus echt.

Ben ik dat?

Omdat we onze ‘echte’ stem eigenlijk zo weinig horen, weten we vaak niet eens hoe deze echt klinkt. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat 38% van de mensen hun eigen stem niet herkent. ‘Wanneer we onze stem op een opname horen, zijn we vaak teleurgesteld’, vertelt Birchall. ‘We zijn zo gewend geraakt aan de stem in ons hoofd, ook al is dat eigenlijk een vervormd geluid.’

Bron: Time



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF