fbpx

‘Het tuinseizoen is nog lang niet voorbij!’ groenexpert Intratuin deelt tips om je tuin herfstklaar te maken

De herfst komt eraan. Je denkt misschien, tijd om de tuinhandschoenen, bezem en heggenschaar ver achterin de schuur op te bergen tot het voorjaar. Nope! Even wachten, zegt groenexpert Intratuin. Het tuinseizoen is namelijk nog lang niet voorbij. Dit is hét moment om aan de slag te gaan. Denk aan het planten van struiken en bomen of het creëren van een groene haag. Het fijne is dat je daar in het voorjaar weer van profiteert, want wat je nu plant, groeit sneller en sterker in het voorjaar. 

Wanneer je nu, in de herfst, aan de slag gaat in je tuin geef je je tuin als het ware een voorsprong op het voorjaar. Hoe werkt dat precies?

 • Nieuwe aanplant krijgt in het najaar voldoende water door de regenval in de herfst.
 • De bodem is nog warm wat een optimale situatie vormt voor planten om goed te wortelen
 • Nog voor de vrieskou krijgen de planten die je aanplant in het najaar kans om te aarden. Zodra het voorjaar is kan je plant daarom alle energie steken in groeien en bloeien

Steek jij in het najaar je handen uit de mouwen dan geniet je al vroeg in het voorjaar van een mooie tuin. Intratuin roept daarom op om het najaar opnieuw te omarmen als hét ideale tuinseizoen. Op naar een schitterend voorjaar! 

Dit kun je in het najaar doen voor een voorsprong op het voorjaar:

 1. De heg groener dan de buren

De herfst is het perfecte seizoen om een haag aan te planten in de tuin. De regenval in het najaar, in combinatie met een goede bodemtemperatuur – niet te hoog, niet te laag – vormt een perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je heg lekker aarden voordat de vorst inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens het najaar.

 1. Vroegbloeiers: planten maar!

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende planten in je tuin. De prachtige kleuren en heerlijke geuren van deze planten laten zich al vroeg in het seizoen zien en geven je een instant moodbooster. Hallo, lentekriebels!

 1. De bloemetjes buiten zetten

Het klinkt misschien wat vreemd, maar voorjaarsbollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen plant je in het najaar. Dat komt omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze plant vóór de eerste vorst. Op naar een kleurrijk balkon of tuin in het voorjaar!

 1. Heesters planten

Het najaar is een uitstekend moment om heesters te planten. De grond is nog vrij warm, waardoor de planten voor de winter al kunnen aarden en beginnen te groeien. In het voorjaar zie je daardoor al meteen resultaat. Bovendien valt er in de herfst meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. Heerlijk, dat scheelt jou weer tijd!
Najaarstopper: De conifeer. Een klassieker in de Nederlandse tuin. Plant ‘m als haag of als eyecatcher in een grote plantenbak. Hij blijft de hele winter groen! Dwergcipres (€6.99) & Dwergcipres op stam (€69.99)

 1. De schaar erin! Een goede snoeibeurt voor de winter

Velen hebben de opvatting dat de herfst geen geschikt seizoen is om te snoeien. Toch zijn er haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Dit geldt zelfs voor de meeste soorten, waaronder de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. De hagen zijn dan gestopt met groeien. Geef ze het liefst vóór eind september een flinke snoeibeurt. Zo gaan ze netjes geschoren de winter in en zijn ze in het voorjaar mooi vol en groen. Misschien zelfs groener dan bij de buren ;-).

 1. Vaste planten, struiken of heester verplanten of verpotten

De herfst is een heel goede tijd voor het verplanten van vaste planten, struiken en bomen. Dat komt omdat de grond goed vochtig is door regelmatige neerslag. Bovendien is de grond nog warm van de zomer en herfst, waardoor de plant, struik of heester nog genoeg tijd heeft om aan de nieuwe locatie te wennen en nieuwe wortels te vormen. En dat allemaal voordat de vorst begint. Wedden dat jouw plant in het voorjaar weer volop in bloei staat?

 1. Fruitbomen planten: Van een fruitboom die je in het najaar plant pluk jij zeker weten de vruchten

Het najaar is een goede periode om fruitbomen te planten. De bomen zijn dan in rust en kunnen rustig wortelen voor de winter begint. Als alles goed gaat, kun je bij fruitsoorten zoals frambozen en bessen het eerste jaar al vruchten plukken; appelen en peren hebben iets langer nodig. Maar ook daarvoor geldt, wat je in het najaar plant, daar profiteer je in het voorjaar van. Hallo, bloeiende boom!

 1. Een gezonde bodem creëren voor het voorjaar: Een gezonde bodem begint in het najaar

Yes! Dat jouw tuin er tijdens het najaar en de winter wat kaal bij ligt, betekent niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Het is een goed moment om de tuin voor te bereiden op het voorjaar. Wanneer je tuin weer hard aan de slag moet. Het zaaien van een groenbemester zorgt ervoor dat jouw bodem straks gezond en klaar is voor de eerste voorjaarsgroenten.

Klaar om eens even heerlijk te gaan tuinieren? De komende twee weken maken jullie kans op een Intratuin cadeaubon ter waarde van €50,- in onze Winnen op woensdag rubriek!

Klik hier voor meer informatie voor het herfstklaar maken van je tuin.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF