fbpx

Het ochtendritueel van Estée Strooker

Zodra kok en restauranteigenaar Estée Strooker wakker wordt, denkt ze zó veel aan eten… dat ze haar eigen ontbijt vervolgens vergeet.

8:10 Stap één in de ochtend is:

‘De fluitketel op het vuur, zodat ik na het douchen direct kan theeleuten. Douchen sla ik nooit over, nooit, ook niet als ik haast heb of zelfs al te laat ben. Jammer dan. De meeste mensen weten toch wel dat ik standaard tien minuten te laat ben. Ik haast liever zodat ik wat langer in bed kan liggen, dan dat ik er een eindeloos ochtendritueel op nahoud. Na het douchen schiet ik snel in mijn kleren en ren naar de keuken, waar mijn kat Whisky inmiddels knettergek wordt van die fluitende ketel. Bovendien heeft hij honger. Ik vind het allemaal prima, ik ben niet humeurig. ’s Ochtends ben ik meteen positief en productief.’

8:17 Als ik wíl, kan ik een kwartier na het wakker worden in de auto zitten

‘Kleren uitkiezen gaat supersnel, alleen op een vrije dag verkleed ik me nog weleens een keer. Ook mijn haar krijgt weinig aandacht. Té weinig, volgens mijn beste vriendin. Zij vindt het zo frustrerend dat ik mijn haar vaak heel lui in een wilde knot draai, dat ze zo nu en dan hoogstpersoonlijk mijn haar komt kammen. Mede daarom heb ik onlangs mijn haar kort geknipt. Het beetje make-up dat ik gebruik – concealer, een wenkbrauwpotlood, mascara – doe ik pas in de auto op.’

[green_note title=”Wie is Estée?” text=”Acht jaar geleden werd de Gelderse Estée Strooker (28) als jongste kandidaat de eerste winnaar van de Nederlandse versie van Masterchef. Sindsdien is ze te zien bij 24Kitchen, De Nieuwe Garde en Koffietijd, opende ze haar eigen restaurant ’t Amusement in Arnhem en schreef ze verschillende kookboeken. In juni verscheen haar nieuwe boek, Estée kookt: de nieuwe Nederlandse keuken.” ]

8:25 Eenmaal aangekleed is het theetijd en ga ik kruidjes plukken in mijn kruidentuin

‘Het liefst een goeie mix van pepermunt, lavendel, basilicum, tijm, een stuk gember, wat kurkuma en citroen erbij. Ik giet het allemaal in een grote gietijzeren theepot en lurk die kan in het resterende halfuur makkelijk leeg. Ik ben een echte theeleut, maar totaal geen ontbijter. Het komt er vaak gewoon niet van. Ik heb echt nul structuur in mijn leven, werk veel en raas maar door. Eigenlijk zorg ik niet heel goed voor mezelf. Bovendien vind ik eten zó belangrijk dat ik het niet even snel-snel wil doen, maar er graag de tijd voor neem. Ik eet liever niks dan staand aan het aanrecht.’

8:26 Nu ik net een eigen huis heb, probeer ik mijn ontbijtleven te beteren

‘Dan is het óf een bak geitenyoghurt met granola, opgeleukt met suikernoten en zure besjes, of ik bak heel dunne pannenkoeken. Niks moeilijks, gewoon ordinair pannenkoekenbeslag: melk, ei, gesmolten boter, bloem en een snuf zout. Als ze klaar zijn, haal ik ze uit de pan, gooi honing, een extra klont boter, een beetje citroensap en -rasp in de pan, en dan laat ik de pannenkoeken daarin nog even zwemmen.’

8:40 Mijn pannenkoeken eet ik aan mijn grote nieuwe eettafel

‘Terwijl ik eet, zit mijn slecht opgevoede kat midden op tafel zit toe te kijken. Ondertussen check ik mijn mail. Wat heb ik vandaag allemaal nodig voor het restaurant, naar welke leverancier moet ik om welke ingrediënten te halen? Zodra ik wakker word, ben ik bezig met eten. Maar meer met het eten van ánderen dan met dat van mezelf: uiteraard mijn gasten in het restaurant, maar ook voor het personeel probeer ik elke dag iets creatiefs te brouwen. En als ik vrij ben, kook ik graag voor vrienden, heerlijk ontspannen met de spullen die ik in huis heb, zonder de druk van het restaurant. Daar geniet ik echt van.’

8:50 Als het lukt, probeer ik nog de vuilnis weg te gooien of de kattenbak te verschonen

‘Alleen als het écht nodig is, hoor. Maar ook als ik niet aan puinruimen toekom, stap ik elke ochtend vrolijk in mijn auto.’

Tip: misschien leuk om eens een kijkje te nemen in Estée’s restaurant: ’t Amusement in Arnhem. En als je daar dan toch bent, kun je net zo goed een heerlijk hapje blijven eten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF