fbpx

Het allerlekkerste en gezondste chocoladetaartje!

Het ultieme nagenieten doe je met…chocola. Onweerstaanbaar verleidelijke chocoladetaartjes (en nog gezond ook) van “Meester improvisatiekok” Jacinta Bokma. Ga voor Italiaanse amore of deel de liefde rauw en simpel.

Tweelaagse raw vegan chocoladebrownie

Ingrediënten

  • 100 g medjooldadels, ontpit (droge dadels 10 minuutjes weken in warm water)
  • 150 g amandelmeel (vind ik het makkelijkst, maar rauwe gepelde amandelen kan ook)
  • 60 g cacaopoeder
  • 50 g kokosvet (gesmolten)
  • 1 tl vanille-extract

Voor de ganache-topping

  • 50 ml kokosvet
  • 150 g pure chocolade (ten minste 70% cacao)
  • 50 ml ahorn- of dadelstroop
  • minisnufje zout

Meng alle ingrediënten in de blender of met de staafmixer tot een stevige puree. Bekleed een vierkante, niet te grote schaal met bakpapier, doe de massa erin en druk even met je handen aan tot een gladde koek.

Smelt voor de ganache-topping de chocolade in een steelpan en meng, van het vuur af, met de rest. Roer tot een dikke pasta en bestrijk hiermee de rauwe brownie. Zet een paar uur in de ijskast om op te stijven.

Variaties

  • Pureer er een halve tot een hele banaan bij.
  • Voeg de rasp van een halve citroen toe.
  • Wil je het iets zoeter, voeg dan een snufje steviapoeder toe.

Ultieme chocoladetaart (glutenvrij!)

  • 225 g chocolade (85% cacaogehalte)
  • 200 g boter
  • 125 g bruine bastardsuiker (plus eventueel een kneepje dadelstroop voor extra smaak)
  • 1 tl vanilla-essence of 1 zakje vanillesuiker
  • 6 eieren, gesplitst

Verwarm de oven voor op 190 °C. Breek de chocolade in een pannetje en smelt op zacht vuur onder voortdurend roeren met boter, suiker en vanille. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Klop ondertussen de eiwitten stijf. Voeg als de chocolade niet meer heet is de eidooiers toe en klop even goed door. Schep de eiwitten erbij en roe rom tot een luchtig beslag. Vul hiermee de silicone muffinvormpjes of, voor een grotere tart, stort het beslag in een ingevette ovenvaste schaal. Bak in 25 minuten gaar. Doe het op gevoel: als de tart heerlijk begint te ruiken, is-ie meestal klaar!

Fudgy variatietips

  • Voeg een kopje ristretto koffie toe aan het beslag.
  • Voeg er een paar eetlepels amandelmeel of kastanjemeel aan toe (wél heavy!).
  • Experimenteer met de verhoudingen zoet: verschillende soorten stroop en suikers geven je taart steeds net een andere smaak, zoals kokosbloemsemsuiker, palmsuiker, honig, ahornsiroop, agavesiroop, dadelstroop.

Dit recept komt uit WENDY magazine 11. Kijk hier voor het voorgerecht en het hoofdgerecht.

Fotografie: Danique van Kesteren | Foodstyling: Jacinta Bokma: servies, bestek, linnen: Duikelman



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF