Herman bakt: Sinterklaaskoek

herman_speculaas_header_post
Al eeuwen eten we chocolade, suikergoed en marsepein ter gelegenheid van die ouwe z’n verjaardag. Een lekker stuk speculaas hoort er zeker bij.

We gaan gevulde speculaas maken. Ook hier heb ik wat te mekkeren. Goed beschouwd is speculaas een bruin uitgevallen, met indo-kruiden op smaak gebracht boterkoekje. Dus geen margarinekoekje zoals dat tegenwoordig overal opduikt. Dat is qua smaak een wereld van verschil.

Spijs

De spijs is uiteraard gemaakt van amandelen. Tenminste, die van mij. Zat fabrikanten bieden een vulling van gemalen witte bonen. Dat kun je aantonen met de jodiumproef. Doe een druppeltje jodium op de spijs. Verkleurt de spijs blauw, dan is het mis. De jodium ontmaskert het zetmeel van de bonen. Ik zou zeggen, laat ze die bonenherrie zelf opeten en ga lekker aan de slag. Zo’n feest als Sinterklaas verdient een gevulde speculaas bomvol boter en knapperige amandelen.

Ingrediënten

Kruidenmix:
40 g kaneelstokjes
10 g nootmuskaat, heel
10 g kruidnagel, heel
10 g kardemon
7 g witte peperkorrels, heel
20 g steranijs
5 g gemberpoeder
5 g foelie
5 g korianderzaad
10 g venkelzaad

Deeg:
250 g bloem
15 g kruidenmix
175 g roomboter
150 g bruine basterdsuiker
1 el melk of karnemelk
snufje zout

Spijs:
250 g amandelspijs
100 g eiwit
40 g suiker
1 eidooier
2 el citroenrasp

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C. Bak de specerijen eventjes in de koekenpan of op 110 C in de oven, net zo lang tot ze een heerlijke geur verspreiden. Doe de specerijen vervolgens in de keukenmachine en maal ze fijn.

Doe de bloem in een kom en voeg alle ingrediënten voor het deeg toe (kruidenmix, roomboter, bruine basterdsuiker, snufje zout en melk of karnemelk). Kneed de ingrediënten met de hand tot een deegbal.

Leg een vel vetvrij papier op het aanrecht en leg het deeg erop. Dek af met een ander vel vetvrij papier en rol er met een deegroller overheen. Op deze manier plakt het deeg niet aan de roller. Snijd twee plakken van het deeg.

Leg de eerste plak op de bodem van een ovenschaal of springvorm. Kneed vervolgens de ingrediënten voor de spijs tot een massa.
Leg de spijs op het deeg in de ovenschaal. Leg vervolgens de tweede deegplak erop.

Kerf met een mes voorzichtig lijnen op het deeg en leg er amandelen op. Besmeer de bovenkant met de losgeklopte eidooier.
Zet de speculaas ongeveer 35 minuten in de oven.

Haal het gevulde speculaas uit de oven en laat het afkoelen voordat je het uit de vorm stort. Hiermee voorkom je dat de amandelspijs uitloopt. Sinterklaasavond kan beginnen!

herman_speculaas

Meer lekkere columns vind je op Hermans blog.

Beeld: Paul de Graaff