fbpx

Heb je burn-out klachten? Mindfulness kan je helpen

Burn-out klachten komen tegenwoordig helaas veel voor. We leven in een prestatiemaatschappij en daardoor kampen veel mensen met stress. Zelfs hartkloppingen, hyperventileren, uitputting en niet goed kunnen slapen zijn voor sommigen aan de orde van de dag. Mindfulness kan dan uitkomst bieden. Hierdoor krijg je meer rust in je leven. Maar wat is mindfulness precies en hoe kan het je helpen om van je klachten af te komen?

Heb ik burn-out klachten?

Bij een burn-out heb je last van emotionele, lichamelijke en psychische uitputting. Je hebt zelfs geen energie meer voor dagelijkse activiteiten als boodschappen doen of een vergadering volgen.

Een burn-out krijg je niet ineens, maar ontstaat geleidelijk doordat je te lang teveel van jezelf hebt gevraagd. Je lichaam en geest zijn chronisch overbelast. Daardoor heb je je reserves opgebruikt en kun je het even niet meer aan. Blijf niet doorlopen met klachten. Als je een burn-out hebt wordt de behandeling in sommige gevallen bovendien vergoed vanuit je zorgverzekering. Geen enkele reden dus om ermee rond te blijven lopen. Kijk met je verzekeraar naar de verschillende behandelingen die je worden aangeboden en stel het vooral niet uit.

Hoe kan mindfulness helpen?

Mindfulness is een vorm van mediteren uit het boeddhisme en kan helpen bij burn-out klachten. Dit. Het betekent opmerkzaamheid en aandachtigheid en helpt je te focussen op het hier en nu. Zo ben je je volledig bewust van je omgeving en dagelijkse leven.

Door te mediteren komen je lichaam en geest tot rust en krijg je inzicht in je gedrag. Misschien hebben bepaalde gedragspatronen wel tot de klachten geleid. Als je dit weet kun je je gedrag misschien aanpassen of veranderen. En dat kan je helpen om met je klachten om te gaan en wellicht zelfs om er vanaf te komen.

Mindfulness-training

Als je last hebt van stress, piekeren, onzekerheid en slaapproblemen of kampt met een burn-out, kan een mindfulness-training je wellicht helpen. Zo’n trainingstraject deze duurt meestal acht weken en in de wekelijkse bijeenkomsten leer je mediteren. De prijs verschilt per aanbieder, maar ligt doorgaans tussen de € 300,- en € 500,-.

Een mindfulness-training kan best prijzig zijn. Het is daarom handig om bij je verzekeraar te checken of je in aanmerking komt voor een mindfulness vergoeding. Bij sommige verzekeringen valt mindfulness namelijk onder de alternatieve geneeswijzen en krijg je bij een bepaalde dekking de behandeling vergoed. Door tijdig aan de bel te trekken kom je van je klachten af en kun je weer gezond en energiek door het leven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF