fbpx

Hartstikke handig: op deze manier kom jij van je jetlag af

Kom je net het vliegtuig uit of ga je last minute nog op vakantie? Dan wil je geen last hebben van een jetlag. Met deze tips hoeft dat geen probleem te zijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin een week voordat je vliegt al met de voorbereiding. Zorg dat je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweging (liefst buiten) hebt. Zorg er daarnaast voor dat je zo min mogelijk cafeïne drinkt en goed gehydrateerd blijft. Drink dus weinig koffie en veel water. Ook op het vliegveld is het belangrijk om te blijven bewegen. Gaan zitten wachten is eigenlijk het slechtste wat je kunt doen voordat je in het vliegtuig stapt. Wanneer je actief blijft, voel je je ook actiever en gezonder en zul je minder snel dat waardeloze gevoel krijgen dat bij een jetlag hoort. Ook in het vliegtuig kun je blijven bewegen door bijvoorbeeld te stretchen (ook goed voor je rug en nek).

Wat betreft voeding: eet genoeg voordat je in het vliegtuig stapt. Eet vers fruit en groenten, drink genoeg water en vermijd suikers en vliegtuigmaaltijden. Neem in plaats daarvan je eigen eten mee en zorg voor bijvoorbeeld noten en (gedroogd) fruit als voedzame tussendoortjes.

Kom tot rust

Wanneer je in het vliegtuig zit, is het belangrijk om goed tot rust te komen. Zorg ervoor dat je naast tussendoortjes ook genoeg water bij je hebt en neem wat theezakjes groene of kruidenthee mee. Zo heb je altijd je cafeïneloze drankje bij je. Hiernaast kun je proberen te mediteren in het vliegtuig. Doe je ogen dicht en ga er even tussenuit. Doe een paar ademhalingsoefeningen en zorg dat je goed tot rust komt.

Is mediteren niks voor jou? Download dan een leuke film op je iPad of tablet voordat je de lucht in gaat. Natuurlijk kun je ook een mooi boek lezen of naar mooie muziek luisteren. Voel je dat je moe wordt? Leg dan het boek weg of zet de film uit en pak wat rust. Wil je eigenlijk de hele vlucht slapen? Neem dan een oogmasker en oordopjes mee, ook kan het helpen om wat lavendelolie in een kussen te druppelen en dit mee te nemen. Neem geen slaappillen mee, maar laat je lichaam op een natuurlijke manier tot rust komen.

Pas je aan

Bij aankomst is het belangrijk je meteen aan te passen aan het leven van de plek waar je op dat moment bent. Zet je horloge op de goede tijd en ga pas slapen als het avond is. Als je het echt niet volhoudt, ga dan voor een powernap en slaap maximaal twintig minuten en alleen tussen twee en vier in de middag.

Ga voor lichte maaltijden; als je (te) veel eet, voel je je sneller moe worden. Probeer niet te veel te focussen op hoe laat het thuis is, dit zorgt er alleen maar voor dat je je (nog) slechter voelt. Zorg dat je de dag gewoon afmaakt, niet te veel focust op tijd, pas gaat slapen als het avond is en niet al te ongezond eet.

Bron: Mirror
Beeld: ShutterstockWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF