fbpx

Hanna Verboom lanceert documentaire ‘Samen uit de schaduw’ om het taboe op mentale problemen te doorbreken: ‘Acceptatie is de sleutel tot helen’

In de vervolgdocumentaire ‘Samen uit de schaduw’ gaat filmmaker Hanna Verboom op onderzoek naar het taboe op mentale problemen. Dit doet ze samen met haar broertje, Juda Verboom. Ze gaan langs bij ervaringsdeskundigen en experts met de vraag: hoe gaan we om met psychisch lijden? Het doel is om het gesprek over mentale problemen te openen en de taboe te doorbreken. De documentaire gaat vandaag, op Blue Monday, in première en is vanaf dat moment gratis te zien op Cinetree.

Vervolg

Eerder bracht Hanna Verboom ‘Uit de schaduw’ uit, een korte, poëtische documentaire over haar eigen worstelingen. Hierin was ze voor het eerst openhartig over haar bipolaire stoornis of psychische variatie, zoals ze het zelf liever noemt, en de psychoses die ze op jongere leeftijd meemaakte. ‘Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid, maar we praten er bijna niet over’, vertelt Hanna. ‘Het stigma houdt dit tegen, terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft. Acceptatie is de sleutel tot helen. Daarom is het de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken.’

Waar de eerste documentaire uit 2021 het persoonlijke verhaal van Hanna beschrijft, onderzoekt zij in het uitgebreide vervolg ‘Samen uit de schaduw’ het taboe dat op mentale gezondheid ligt. Met haar broertje Juda gaat ze in gesprek met ervaringsdeskundigen rapper Typhoon en dichter Jesse Laport. Ook gaat ze langs bij psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os en hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers. ‘Zij hebben dezelfde overtuiging: mensen hebben mensen nodig’, zegt Hanna.

Blue Monday

‘Samen uit de schaduw’ gaat vandaag, op Blue Monday, in première in de Filmhallen in Amsterdam. Hier vindt de komende weken het ‘Bluest Monday Festival’ plaats. Vanaf vandaag kun je de documentaire gratis bekijken op Cinetree, het filmplatform opgericht door Hanna Verboom zelf.

Bekijk de trailer van ‘Samen uit de schaduw’ via deze link.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF