fbpx

Handig voor de zomer: 9x tips tegen zweten

Zit jij ook met je handen in het haar omdat je niet weet wat je kunt doen tegen zweten? Wij hebben negen handige tips voor je op een rij gezet. Zeker in de zomer zullen deze goed van pas komen!

Zweten is heel natuurlijk en dat doen we over ons hele lichaam. Op je lichaam heb je zelfs tussen de twee en vijf miljoen zweetklieren. Gemiddeld zweet je één liter per dag en in de zomer kan dit aantal oplopen. De meeste mensen vinden zweet onder de oksels het meest vervelend. Toch is dit maar één procent van het transpiratievocht dat je dagelijks verliest. Zweet vervliegt heel snel, alleen onder je oksels blijft het hangen, omdat er geen goede ventilatie is. Zweet gaat pas stinken wanneer het in aanraking komt met de verkeerde bacteriën.

1.  Neem op zijn tijd een douche

Het is belangrijk dat je jezelf regelmatig wast om het zweet af te spoelen. Spoel de zeepresten daarna heel goed weg. Het beste is, om pH-neutrale wasgel of zeep te gebruiken. Droog na het douchen of wassen vooral je oksels goed af.

2. Trek elke dag een nieuwe outfit aan

Trek iedere dag iets anders aan. Draag verder zoveel mogelijk katoenen kleding en in geen geval synthetische materialen, want die stimuleren juist de zweetproductie en het is een walhalla voor zweetbacteriën.

Draag vooral zwarte kleding. hierop zie je geen zweetvlekken. Wat je echt beter niet kunt doen is kleuren dragen als rood, blauw en grijs. Neem ook gerust een extra shirtje mee in je tas. Liever twee verschillende shirtjes op een dag dan rondlopen met een enorme zweetlucht.

3. Okselpads

Bevestig okselpads in je mooiste jasjes, blazertjes of topjes met mouwen zodat deze de zweetgeur opvangen. Daarnaast het ook altijd slim om je jasje eventjes een paar uurtjes buiten te hangen zodat het een beetje kan doorluchten.

4. Let op je eten

Wat je eet, is van grote invloed! Scherp en gekruid voedsel zorgen evenals sigaretten en alcohol voor een hogere hartslag waardoor je sneller gaat zweten.

5. Gebruik deodorant en antiperspirant

Een deodorantje gebruiken is het minste wat je kunt doen tegen de zweetgeur. Het jammere aan deodorant is dat het de hoeveelheid zweet niet afneemt. Wel pakt deodorant de bacteriën aan die ons zweet doen stinken. Antiperspirant pakt het wat dieper aan en zorgt ervoor dat je minder gaat zweten. Tegenwoordig zijn er ook deodoranten die antiperspirant bevatten.

6. Vocht doorlatende sokken

Bij sportzaken kun je sokken kopen die het transpiratievocht op een efficiënte manier afvoeren. Dit zijn niet per se sportsokken, je kan ze ook gebruiken bij je dagelijkse outfit. Wellicht heb je het artikel over de Five Water Socks al gelezen. Als je nog eventjes geduld hebt zijn deze sokken die niet vochtig kunnen worden jouw uitkomst! Probeer daarnaast zoveel mogelijk op blote voeten rond te lopen en was je voeten regelmatig.

7. Vermijd stress

Dit is heel moeilijk, maar zeker de moeite waard. Okselzweet wordt vooral veroorzaakt door stress. Eerder schreven we dit artikel over hoe je binnen dertig seconden van je stress bent verlost.

8. Houd rekening met het weer

In de zomermaanden kun je het beste je afspraken wat ruimer plannen en wat rustiger aan doen. Take it easy!

9. Ga lekker sporten

Door te sporten zal je hartslag uiteindelijk verbeteren  wat zorgt voor een minder hoge bloeddruk. Dit zorgt er weer voor dat je minder zweet.

Benieuwd welk parfum lekkerder wordt naarmate je meer zweet? Lees dan dit artikel.

Bronnen: Ze, Optimale gezondheid, BeautyLabWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF