We leven steeds korter in goede gezondheid: ‘gezondheidsramp’ in de maak volgens gezondheidsorganisaties

Ondanks dat we de afgelopen decennia steeds langer zijn gaan leven, leven we steeds korter in goede gezondheid. Het aantal Nederlanders met een chronische aandoening neemt al jaren toe, 40% van de jeugd beweegt te weinig en één op de acht heeft overgewicht, waardoor de druk op de zorg verder toeneemt. 22 gezondheidsorganisaties - waaronder het KWF en de Hersenstichting - denken dat er een ‘gezondheidsramp’ op komst is, die de samenleving zal aantasten.

Oproep aan de samenleving

De 22 gezondheidsorganisaties vinden dat er iets moet veranderen, zodat we meer jaren in goede gezondheid kunnen leven. Daarom doen ze een oproep aan het bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en de zorg om de gezondheidstransitie te versnellen.’Samen daadkrachtig optreden is keihard nodig: dat kan door vaart te maken met de Gezonde Generatie. Gezond leven moet voor iedereen juist goedkoper en makkelijker zijn dan ongezond leven, in het bijzonder geldt dat voor de jeugd’, vertellen de organisaties in hun oproep.

Manifest 

Naast de samenleving roepen ze ook de overheid op om maatregelen te nemen zodat we meer jaren in goede gezondheid kunnen leven. In een manifest -  dat ze 19 juni hebben aangeboden aan demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg - roepen ze op om gezondheid het uitgangspunt te maken van al het overheidsbeleid, en niet alleen op het ministerie van VWS.

Gevolgen voor de welvaart 

Dat ongezond leven niet goed voor je is, wisten we al. Maar deze ‘gezondheidsramp’ heeft ook grote gevolgen voor de samenleving en welvaart in ons land. 

In Nederland leven de minst welvarende mensen acht jaar korter dan de meest welvarende mensen en 24 jaar korter in goede gezondheid, wat zorgt voor een toename van de sociaal-economische verschillen. ‘Wij vinden dit onacceptabel’, zeggen de gezondheidsorganisaties over deze verschillen. 

Bedrijfssectoren die de leefomgeving vervuilen en sectoren die jongeren overladen met verslavende en ongezonde producten kunnen momenteel zonder al te veel tegenstand hun gang blijven gaan. We lijken te accepteren dat de overheid, burgers, gezondheidszorg, patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen hier de dupe van worden en voor de kosten moeten opdraaien, en niet de veroorzakers. 

Als je in slechte gezondheid leeft, verlaagt dit de participatie in de samenleving, wat leidt tot meer eenzaamheid. Naast de gevolgen voor de mensen zelf draagt het ook bij aan ziekteverzuim, productiviteitsverlies en personeelstekorten, wat gevolgen heeft voor de gehele samenleving. Tijd dus om onze schouders eronder te zetten en iets te doen aan deze ‘gezondheidsramp’.