fbpx

Gezondheidslessen die we kunnen leren van de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is misschien wel één van de lekkerste uit Europa. Ook al denk je bij de Italiaanse keuken aan ongezonde voeding, niks is minder waar. Wist je namelijk dat Italië in de top 10 staat van de hogeleeftijdlanden? Dit is grotendeels te danken aan de eetgewoonten. In dit artikel lees je vier gezondheidslessen die wij kunnen leren uit de Italiaanse keuken. 

Het pioppi dieet

Pioppi is een dorpje in Italië met 300 inwoners. Deze inwoners zijn de langst levende mensen ter wereld. Dit komt omdat zij volgens het Pioppi dieet leven. Zij aten namelijk voeding dat rijk is aan groenten, fruit, olijfolie en vis. Het Pioppi dieet bestaat aldus uit weinig koolhydraten, maar een vetrijk dieet dat aanmoedigt om veel groenten, noten, peulvruchten en vis te eten.

De mediterrane keuken

In Nederland zul je snel denken dat de Italiaanse keuken helemaal niet zo gezond is. Maar de keuken in Italië is juist super gezond. Traditionele Italiaanse gerechten bestaan heel vaak maar uit een paar ingrediënten. En deze ingrediënten zijn vaak onbewerkt. Daarnaast zitten er veel groenten in Italiaanse gerechten. Zij eten namelijk 452 gram groente per dag! Ook wordt er gebruik gemaakt van gezonde vetten, zoals olijfolie en vlees met weinig vet. Tot slot eten Italianen kleine porties. Waar wij een bord vol pasta eten, eten Italianen een pasta als voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat voornamelijk uit verse groentes en goede vetten.

De lekkerste groenten

Dat Italianen veel groenten gebruiken is al bekend. Deze groenten worden het meest gebruikt bij gerechten: tomaten, aubergines, courgettes, paprika, venkel, spinazie, champignons, rucola en pompoen zijn de groenten die je veel tegenkomt in de Italiaanse keuken. Deze groenten kun je bijna in elk gerecht verwerken en geven een gezonde toevoeging. Less is more! Gebruik niet te veel groentes door elkaar heen. Kies voor maximaal 2 groentes en voeg hier olijf olie aan toe. Hierdoor komt de smaak van de groenten echt tot zijn recht.

Maar al die kaas dan?

Kaas wordt in de Italiaanse keuken in overvloed gebruikt. Echter als we kijken naar welke kaas dan is dit zeker niet een ongezond product. Je moet er alleen niet te veel van eten. Neem bijvoorbeeld mozzarella, deze romige kaas bevat naast veel vitaminen veel calcium, fosfor en bètacaroteen. Dit is goed voor je botten en gebit en energiestofwisseling. De bètacaroteen is een belangrijk, want het beschermt jouw afweersysteem. Daarnaast bevat deze kaas weinig zout. Naast de mozzarella heb je natuurlijk de parmezaanse kaas. Van deze kaas heb je weinig nodig door de sterke smaak. Deze kaas is ook rijk aan eiwitten en calcium

Plinius Homes

Het idee voor Plinius.homes komt voort uit het enthousiasme van een groep vrienden over Italië. Vaak deelden zij hun geheime tips van de mooiste huizen en plekjes in Toscane met vrienden, maar al hun tips verzamelen zij nu ook op hun nieuwe site Plinius Homes. Je vindt hier een selectie van prachtige villa’s in Toscane om te huren. Villa’s die allemaal persoonlijk door het team zijn bezocht en geselecteerd, op de prachtigste plekken en allemaal op een stijlvolle manier ingericht en gedecoreerd. Ook vind je er leuke tips over Toscane. Voor deze zomer zijn er nog een aantal plekken te huur, neem een kijkje op de site. Plinius is een brand new start up en de collectie huizen wordt de komende maanden verder uitgebreid, houdt de site in de gaten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF