fbpx

Gezond lunchen maakt je scherper én productiever

Waarom genoegen nemen met ongezonde snacks uit de bedrijfskantine? Of iedere dag diezelfde stapel bammetjes met kaas? Gezond lunchen op het werk maakt je scherper én productiever en werkt bovendien stressverlagend. En het kan ook zonder de blender in je tas te hoeven stoppen. Zeven tips.

1. Sla de lunch nooit over

De lunch is een belangrijke maaltijd. Je hebt immers energie nodig om je taken goed te kunnen uitvoeren. Uit Brits onderzoek blijkt dat de productiviteit van werknemers die hun lunch overslaan rond drie uur ‘s middags aanzienlijk daalt. En door die daling van de productiviteit verlies je maar liefst veertig minuten werktijd!

2. Bedenk waarom gezond lunchen belangrijk is

Werknemers die overdag gezond eten, hebben 25 procent meer kans om betere werkprestaties te leveren en zijn twintig procent productiever. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de Health Enhancement Research Organisation (HERO), de Brigham Young University en het Center for Health Research.

Gezonde voeding heeft invloed op je intelligentie, leervermogen, concentratie en geheugen. Het houdt je energieniveau op peil en helpt tegen stress. Je zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel en je bent minder vatbaar voor ziektes. Dus wil je jouw werkdagen scherp en productief doorbrengen? Dan is gezond lunchen heel belangrijk.

3. Weet wat je beter kunt laten staan

Hoe je dat doet? Ten eerste moet je weten dat glucose de brandstof is voor je hersenen. Om je brein goed te laten functioneren, is het van belang dat je glucosegehalte – je bloedsuikerspiegel – zo constant mogelijk blijft. Een laag glucosegehalte maakt je slap en ongeconcentreerd.

De meeste mensen gaan, zodra ze zich moe voelen, voor de snelle oplossing: stimulerende voedingsmiddelen als koffie, cola en energiedrank. Maar ook brood en snacks bevat veel snelle koolhydraten. Die zogenaamde ‘snelle suikers’ zorgen voor een snelle energiepiek, die helaas ook weer minstens zo snel verdwijnt.

4. Weet wat wél gezond is

Voedingsmiddelen die niet gekookt, gebakken of op een andere manier bewerkt zijn, geven je de meeste energie, omdat je lichaam ze langzaam verteert en je dus steeds voorzien van nieuwe energie. Daarom kun je het beste vezelrijke koolhydraten eten, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

Lunchgerechten die zorgen dat je scherp blijft en de middag productief doorkomt, zijn bijvoorbeeld salades met een graansoort (bijvoorbeeld quinoa), boon of peulvrucht, eiwit, groente en kiemen. Je kunt ook denken aan groene smoothies, wraps of zelfgemaakte soep. Noten doen ook wonderen voor je hersenen, mits ongeroosterd en ongezouten. Ze laten je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgen en de vetten zorgen voor een goede communicatie tussen de zenuwcellen. En specifieke producten als aardbeien, avocado’s en pure chocolade helpen dankzij bepaalde stoffen tegen stress.

Kun je echt niet zonder je bammetje? Kies dan in ieder geval voor voedzaam zuurdesem-, spelt-, of roggebrood met gekookt ei, magere vleeswaren, notenpasta of vis en wat rauwkost voor de vezels.

5. Neem je eigen lunch mee

Als je gezond wilt lunchen, kun je de lunch het beste van huis meenemen. Het vergt inderdaad de nodige voorbereiding, maar uiteindelijk krijg je er een flinke dosis energie voor terug!

Geen zin om de blender in je tas te stoppen? Zorg dan dat je de juiste bewaarbakjes in huis hebt. Er zijn zelfs bakjes verkrijgbaar die je eten koel houden, mocht er geen koelkast op je werk zijn. En warme soep? Die stop je in een goede thermoskan.

6. Kies een gezond alternatief

Had je écht geen tijd om je lunch van huis mee te nemen, ga dan in de bedrijfskantine op zoek naar naar het meest gezonde alternatief. Denk aan een salade, een vers geperst sapje en ongebrande en ongezouten nootjes. Is er een supermarkt in de buurt van je werkplek, dan is het ook een idee om daar even heen te lopen. Heb je meteen wat beweging.

7. Bekijk het per dag

Lijkt het je allemaal veel te veel gedoe? Begin dan eens met om de dag een smoothie of een gezond tussendoortje mee te nemen naar je werk. Je zult merken dat het al snel routine wordt. En de energie die je ervoor terugkrijgt, is het hartstikke waard.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF