fbpx

Gelukspsychologe vertelt waarom wij Nederlanders zo happy zijn

Wij Nederlanders staan vijfde op de ranking van het World Happiness Report. Gelukkig Holland dus! In deze blog vertelt gelukspsychologe Josje Smeets waarom wij Nederlanders zo happy zijn en hoe we dit naar een nog hoger niveau kunnen tillen.

Waarom wij Nederlanders zo happy zijn hangt af van een aantal factoren. Wanneer we de bekende pyramide van Maslow erbij halen kunnen we zien dat het merendeel van de Nederlanders heel gemakkelijk aan de onderste lagen van deze pyramide voldoet.

Ladder van geluk

Zo zijn onze basisbehoeften vrijwel allemaal vervuld. De meeste Nederlanders hebben brood op tafel en een dak boven ons hoofd. Daarnaast is ook de gezondheidszorg in Nederland goed geregeld en kunnen we hier veilig opgroeien. Ook is er veel ruimte voor sociale connecties. En over het algemeen, uitzonderingen daargelaten, heerst in Nederland ook het moraal van elkaar respecteren, vrijlaten en waarderen. Wanneer je kijkt, kruipen we op die manier al heel hoog op de ladder van geluk.

Voor lief nemen

Het blijkt dat juist het onbezorgd kunnen uiten van onze mening maakt dat Nederlanders gelukkiger zijn dan andere volken. Want zo normaal is die vrijheid van meningsuiting nog helemaal niet. Zelfs in landen als Frankrijk of Duitsland, die toch ook in NoordWest-Europa liggen. In deze landen heerst er nog veel meer hiërarchie op scholen of werkplekken; daar kun je dus niet zomaar je mond opendoen. En als je het al wel doet, heeft het dikwijls consequenties. Dit laatste geldt zelfs nog in veel Franse gezinnen zo. Het is niet normaal dat kinderen ingaan op hetgeen wat hun ouders hen opdragen. Dat is hier toch wel even anders. Het stomme is, dat we hier niet al te vaak stil bij staan. We nemen alles wat we hebben heel gemakkelijk voor lief. We staan er simpelweg te weinig bij stil.

Stilstaan bij wat je hebt

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek helpt je meer stil te staan bij wat je hebt. Op het moment dat jij één keer per week, tien weken lang, de 3 dingen waarvoor jij dankbaar bent gaat opschrijven, stijgt je interne geluksniveau. Je zult tijdens het nadenken en opschrijven ‘oh ja!’-momenten in je hoofd ervaren. Deze momenten komen niet alleen, ze nemen een stoot serotonine en dopamine met hen mee. Waar je blij van wordt. Het bijhouden van dit dagboek zorgt ervoor dat je je leven door een nieuwe roze bril bekijkt. Je wordt blijer van de werkelijkheid zoals die is. En dat is volgens Maslow het ultieme geluk.

Zo kunnen we al schrijvend vast nog wel een plekje stijgen in het World Happiness Report. Ik kijk ernaar uit!

Over Josje

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs voor Wendyonline legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen. Met een lekkere latte erbij, kan ze je veel beter uitleggen wat ze voor je kan betekenen. Lees hier haar vorige blog.

Josje SmeetsWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF