fbpx

Geef vandaag een compliment!

Losgaan met complimentjesHet is de dag dat we los mogen gaan met complimentjes, want het is 1 maart: Nationale Complimentendag. Complimentjes geven kost niks, maar het maakt jezelf en de ander zo blij. Houd je dus vooral niet in!

Het effect van complimentjes is zo mooi. Onderstaande video laat zien wat het geven van complimenten met de ander doet. Deze video toont een sociaal experiment waarin je verschillende dames na het ontvangen van complimenten ziet veranderen en glimlachen. Je ziet de dames opbloeien.

Complimentjes geven ook goed voor jezelf

Complimenten geven is niet alleen goed voor de ander, maar ook goed voor jezelf. Door het positieve in de ander te benoemen, worden positieve gedachtes versterkt. Je gaat hierdoor ook sneller positieve aspecten van jezelf zien. Bovendien komt het blije gevoel dat je bij de ander losmaakt, ook weer bij jou terecht. Het geven van complimenten brengt ons zodoende dichter bij elkaar.

De mindset

Maar wat als je niet gewend bent om complimentjes te geven? Volgens de Duitse communicatiedeskundige Gloria Beck moet je jezelf niet afvragen wat je stoort, wat snel gebeurt, maar wat je bevalt. Stel jezelf de vraag: ‘wat vind ik nou leuk?’ Creëer die positieve mindset en de complimentjes komen vanzelf.

Tips voor het perfecte complimentje

Om de juiste complimentjes te geven, zijn er nog wat aandachtspuntjes:

  • Probeer de complimentjes te richten op het innerlijk van de ander. We horen het liefste iets positiefs over onze persoonlijkheid.
  • Wees bij het geven van complimenten bewust van je positie. Ben jij bijvoorbeeld de mindere, dan wordt de ander niet per se blij van een compliment als ‘goed werk’. Maar ook als je de meerdere bent, kan een compliment beter vallen wanneer het compliment niet als een evaluatie overkomt op de ander. Dus probeer het compliment enigszins te verzachten, dan komt het beter over bij de ander.
  • Vermijd vergelijkingen, want dit kan de focus op het positieve van de ander weghalen. We willen juist benadrukken wat er zo mooi aan de ander is.
  • Omdat velen niet goed zijn in het ontvangen van complimentjes is het handig aan een compliment een vraag toe te voegen. Door met de vraag te eindigen, vermijd je dat de ontvanger het compliment wegschuift en met een negatieve reactie reageert.

Het geven van een compliment doet echt wat met de ander, dus houd je niet in, denk positief en laat die complimentjes maar komen!

Bron: The Huffington Post, PsychologieMagazine
Beeld: Shutterstock
Video: Youtube

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF