Gay Pride: diversiteit moet je vieren en wel hierom

Gay Pride: diversiteit moet je vieren en wel hierom

Vandaag begint Pride Month, de maand die in het teken staat van erkenning, bewustwording, inclusiviteit, diversiteit en solidariteit. Deze bijzondere periode herinnert ons aan de strijd die mensen in de LGBTQIA+-gemeenschap in het verleden hebben moeten voeren voor hun rechten en benadrukt het belang van acceptatie en gelijkheid in onze samenleving.

Ondanks dat Nederland vaak neergezet wordt als een vrij land, valt ons land dit jaar toch weer buiten de top twintig van de internationale lijst met de meest LHBTIQ+-vriendelijke reisbestemmingen. Daarom nemen we je in dit artikel mee terug naar de basis: Waar begon het allemaal, en waarom blijft het vieren van de Pride Month essentieel voor diversiteit en inclusiviteit?

Waar komt het vandaan?

Het is begonnen bij een homocafé genaamd Stonewall Inn. in New York. In 1969 werd er een inval door de politie gedaan. Het doel was om iedereen te arresteren die niet genderconform gekleed was. Dat hield in dat iedereen die er ‘anders’ uitzag, werd opgepakt. Wat de politie alleen niet had overzien, was dat deze actie één grote demonstratie aanwakkerde. Buiten stonden 2000 demonstranten politieagenten te bekogelen met bierflesjes en vuilnisbakken. Ze hadden genoeg van de jarenlange treiterijen en geweldplegingen door de politie. De demonstratie liep uit op heftige vechtpartijen en rellen, waardoor de politie zich uiteindelijk besloot terug te trekken.

Precies één jaar later, op 28 juni 1970, werd de eerste Gay Pride in New York gehouden. Sindsdien zijn er wereldwijd meerdere Pride parades en feesten georganiseerd, waaronder in Nederland, voor het eerst in 1977.

Roze zaterdag

De Nederlandse pride komt voort uit de anti-homo campagne van Anita Bryant. Zij was een Amerikaanse zangeres en antihomoactivist. Haar overtuiging was dat homo’s ongelukkig waren en verandering nodig hadden. Haar anti-homocampagnes leidden in Amerika en in veel andere westerse landen tot protesten. Zo ontstonden ook hier in Nederland demonstraties. Er werd een "Internationale homobevrijdings en -solidariteitsdag" georganiseerd, ook wel de Roze Zaterdag genoemd. Die Roze Zaterdag kennen we nu als de Gay Pride Parade met bootjes, regenboogvlaggen en feest.

LHBTIQ+-

We begrijpen het, het is ook een lange en lastige term: LHBTIQ+. Daarom zetten wij het even voor je op een rijtje. LHBTIQ+ is een afkorting. De letters staan voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. Omdat er tegenwoordig nog meer vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit bestaan, die niet heteroseksueel of cisgender zijn, staat de + achteraan de afkorting.

Lesbisch, homoseksueel en biseksueel zijn verschillende seksuele oriëntaties. Seksuele oriëntatie gaat over tot wie je je seksueel of romantisch aangetrokken voelt, met wie je een relatie of seks zou willen, en over hoe je jezelf noemt. Seksuele aantrekking is namelijk niet hetzelfde als romantische aantrekking. Je kunt je lichamelijk aangetrokken voelen tot iemand voor wie je ook verliefde gevoelens hebt. Maar dat hoeft niet.

Waar ga jij dit jaar gelijkheid vieren?

· Amsterdam

Pride Amsterdam is ondertussen niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ook dit jaar pakken zij weer groots uit met het thema TOGETHER. Toegankelijkheid voor iedereen is dit jaar een belangrijk onderwerp. Zo vaart er onder meer een boot mee voor doven en slechthorenden, mensen met een licht verstandelijke beperking, jongeren en ouderen. De canal parade vindt dit jaar plaats op 3 augustus.

· Utrecht

Toevallig vandaag nog niks in de agenda staan? Haast je dan snel naar de grachten. Vandaag om 13:30 begint de Canal Pride van Utrecht, met wel vijftig boten! Naast het grote feest op de boten, organiseert Utrecht de hele dag en nacht activiteiten: optredens van Dragqueens, feesten in de binnenstad, makeovers in het ‘glitter station’ en in de WE Fashion kun je de hele dag gratis wisselen van Pride outfits. Zo kun je gedurende de dag stralen in meerdere glitter outfits.

· Eindhoven

Ook Eindhoven is dit jaar voor de eerste keer van de partij met Pride. Op 8 juni 2024 barst de Eindhoven Pride officieel los, met als hoogtepunt de parade én het Pride Vibes Festival. Daarna volgt er een week met activiteiten, georganiseerd door en voor Eindhoven. “Met het thema Light up your Pride vullen we de straten. Want als het donker wordt ontsteken wij het licht. Haal je regenboogvlag uit de kast en zeg het voort. Onze veelkleurige belofte is dat iedereen welkom is.”, schrijft de organisatie.

Benieuwd naar Pride in jouw omgeving? Als je op internet jouw stad en het woord ‘Pride’ opzoekt, zie je al snel waar jij dit jaar feest kunt gaan vieren. Fijne Pride Month allemaal!