fbpx

Dit is de favoriete fietsroute van Kasper van Kooten + WINACTIE

Een beter landje dan Nederland bestaat er niet om te fietsen. Acteur Kasper van Kooten schrijft in WENDY magazine over zijn frustraties, zijn dure, handgemaakte Duitse racefiets en over ‘de ander’. We vroegen hem ook naar zijn favoriete fietsroute.
‘Soms is er frustratie. De laatste tijd steeds vaker, als ik eerlijk ben. Over zieken in mijn omgeving, over de wereld, en over dat mijn nieuwe theaterprogramma af moet. Wanneer ik woede voel opkomen en de behoefte krijg om in een plank te bijten of een vaas tegen mijn hoofd kapot te slaan, doe ik dat meestal niet: dan ga ik fietsen!

Och, ik ben er zo dol op. Noem het ‘de vlucht van de slappe zak’, of ‘de ontduiking van een onverantwoordelijk oen’, het is allemaal dik in orde wat ze papa naschreeuwen vanuit de torenkamers van ’t fort, maar zodra de pater familias de lycra en het nep-zeem tegen zijn mannelijkheid voelt schuren, hoort hij niets meer en raakt in de trance waar hij zo van houdt: de cadans-trance.

Ik ga niet, zoals sommige collega’s van mij, schaamteloos merknamen droppen in de hoop dat ik een gratis fiets kan rijden, maar ik wil toch graag melden dat ik dit jaar tien jaar rijd op mijn peperdure, handgemaakte Duitse racefiets, die ik van eigen centen kocht bij Aard Trom, een noeste stoemper uit de Amsterdamse Rivierenbuurt. Groenewegen komt ook uit die buurt, maar Aards dijen kenden geen gelijke. Hij schatte perfect in dat dit een aanschaf voor het leven zou worden. Ik heb in die tien jaar nu zeshonderd euro per jaar voor haar betaald, terugrekenend naar de nieuwwaarde. En dat was iedere euro waard. Ik mocht er zelfs op fietsen als Bart Hoffman, in de film Ventoux. Ze hielp me de Kale Berg op (en af!). Ik kus haar wanneer we in Nederland gaan rijden en ook als we weer terug zijn. Maar genoeg over haar nu, want: er is een ander.

Fietsroute kasper van kooten

Illustratie: Ingrid Bockting

Sinds een paar maanden zit ik namelijk ook op een mountainbike. Een Oostenrijkse. Ik voelde me een hufter. Een verrader. Hoorde mijn ranke Duitse huilen in de kelder. Probeerde het uit te leggen: schatje, zij is echt voor andere dingen! Ik ram haar door het zand en de modder, ze houdt van ruw! Dat kan met jou toch niet? ‘Ma… ma… maar, gisteren stond je met een afwasborstel en sopje de ketting en derailleur van die slet te poetsen? Dat heb je bij mij nog nóóit gedaan?!’ Ik dacht na. ‘Dat is niet waar, je overdrijft…’ Een slap antwoord en ik nam me voor om het meteen te gaan doen. Om beurten neem ik ze nu mee, want samen gaat niet. Op de Duitse rijd ik (verhard) het liefst door De Groote Meer naar Weesp, dan de prachtige Vecht langs, een kort lusje rond de Spiegelplas in Nederhorst en door richting een Rondje Loosdrecht, om via de Kortenhoefsedijk en het Spandersbosch weer terug naar Bussum te rijden. Met de Oostenrijkse del ram ik in Bikbergen de bossen in om via de hei in Huizen en een klim op de Sijsjesberg richting Blaricum, Laren en uiteindelijk de Hilversumse hei, heuveltje Anna’s Hoeve en de prachtige hei tussen Hilversum en Bussum weer terug te keren. En dan zeg ik tegen allebei, om en om: ‘Wat zijn we uit, hè?’

WIN

Kasper van Kooten (47) is cabaretier en staat vanaf 18 september in de theaters met zijn splinternieuwe stand-upcomedyshow ‘Speeltijd’, kaspervankooten.tv/speeltijd. We mogen 2 x 2 kaartjes weggeven voor de voorstellingen op 11 en 12 november. Winnen: ga naar wendyonline.nl/speeltijd

WENDY heeft samen met Batavus en route.nl vier leuke thema routes voor je bedacht: Cultuur, Happy & Healthy, Family en Fun & Food. Iedere route heeft z’n eigen hoogtepunten. Welke route past het best bij jou? Check het hier!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF