fbpx

Faalangst; Wendy-expert josje smeets over hoe je ermee om kunt gaan

Veel mensen vinden het moeilijk om grote knopen door te hakken. Iets met bang zijn voor het onbekende, misschien herken je dat wel? Het heeft allemaal te maken met hoeveel je durft. Maar zo makkelijk hoeft het niet te zijn, want wat nou als je kampt met faalangst. Wat dan? Wendy-expert Josje Smeets vertelt ons wat faalangst met ons doet en wat we er aan kunnen doen. 

De magie van het durven

Het oppakken van een nieuw project op het werk. Het dragen van die geweldige, maar ietwat gewaagde outfit naar een feestje. Spreken voor een groep mensen. Allemaal zaken die ons nerveus kunnen maken. Sommigen meer dan anderen.

De uitdrukking Outside of your comfort zone is where the magic happens ken je vast wel.
De vraag is: Hoeveel durf jij? Hoe vaak kom jij uit je comfortzone?

Vasthouden aan gewoontes

Veel mensen houden vast aan gewoontes. Belangrijke knopen omtrent hun baan of relatie durven maar weinig mensen door te hakken. Vaak is het de angst voor het onbekende of de angst om te falen die hieraan ten grondslag ligt. Natuurlijk zijn gewoontes fijn. Het hebben van vaste routines en structuur geeft ons een veilig en zeker gevoel en is daarmee de basis van geluk. Je kunt hierin echter ook doorschieten. Sommige mensen proberen jarenlang vast te houden aan patronen die eigenlijk niet meer werken, omdat ze dan het gevoel van grip en controle hebben. Ze weten op deze manier waar ze aan toe zijn en wat van hen verwacht wordt. Veel mensen houden liever vast aan een minder gunstige situatie waarin ze zich comfortabel voelen, dan dat ze stappen durven te zetten naar een beter leven.

Stress maakt gelukkig

Het is zo dat het stappen uit je comfortzone voor stress kan zorgen. De eerste keer dat je een presentatie geeft voor een grote groep mensen kan bijvoorbeeld zo stressvol zijn, dat je er al nachten van tevoren slecht van slaapt. Weet echter dat stress niet altijd nadelig is. Kortdurende stress heeft de volgende voordelen;

  • Stress zet aan tot actie
  • Stress geeft je lichaam energie
  • Stress verhoogt je motivatie
  • Stress maakt mensen socialer

Alles bijelkaar opgeteld zorgt kan kortdurende stress ervoor zorgen dat je gelukkig wordt. Dit is eigenlijk logisch. Als jij iets nieuws durft uit te proberen, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert, je groeit en je creëert nieuwe ervaringen. Je zorgt ervoor dat je je potentieel ten volle benut. En hier word je blij van!

Laat los

Het mooiste aan het af en toe verlaten van je comfortzone is echter dat je leert loslaten. Je kunt niet alles controleren. Het kunnen loslaten is een geweldige eigenschap die je in vrijwel alle situaties kunt toepassen. Dit zorgt ervoor dat je stress kortdurend blijft en niet doorschiet in langdurige stressklachten.

Hoe dan?

Ben jij enthousiast? Denk je er al jaren over om bepaalde (enge) stappen te nemen, maar durfde je tot nu toe niet? Wil jij werken aan een gelukkiger leven? Kom dan af en toe uit die comfortzone.

Neem kleine stapjes. Je kunt beter beginnen met een gewaagde haarband of sieraad naar een feestje, dan dat je gelijk over de top in een gehele outfit de dansvloer betreedt. (maar dat mag natuurlijk wel als je durft!)

Weet dat het onder ogen komen van je angst de manier is om uiteindelijk van je angst af te komen. Face your fears dus. Hoe vaker je iets probeert, hoe minder je angstklachten of gevoelens van onrust zullen zijn. Van fouten maken leer je. En van leren word je gelukkig.
Geniet van elke stap die je zet. Het vieren van succes draagt bij aan een groter zelfbeeld.

Dus dare devil, dit is je moment. Doe dan!

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt. Vanaf 10 november 2020 ligt haar boek ‘Happy in 100 dagen’ in de on- en offline schappen van Nederland.

Link naar haar Instagram: https://www.instagram.com/josjesmeets/

Lees ook: Wendy-expert Josje Smeets over waarom mensen zich regelmatig ergeren aan hun schoonmoederWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF