fbpx

Wendy-expert Josje Smeets over waarom mensen zich regelmatig ergeren aan hun schoonmoeder

Foto: Josje Smeets

Je bent vast wel eens bezorgd over je kinderen. Dat komt waaschijnlijk omdat je veel van ze houdt. Toch kan het soms voor de kinderen heel benauwend aanvoelen. Dan wil je liever niet dat de desbetreffende schoonmoeder zich er ook nog mee komt bemoeien. Wendy-expert Josje Smeets vertelt ons waarom we ons soms kunnen ergeren aan onze schoonmoeder.

Oerinstinct

Er is geen sterker gevoel dan het oergevoel van moeder zijn. Zodra een kind geboren wordt, wordt moederlief overspoeld door enorm veel gelukshormonen en een enorme drang om het kind te verzorgen en te beschermen. Dit gevoel kan af en toe doorslaan, zo heb je veel moeders die overbezorgd zijn en zich overal mee willen bemoeien. Tot aan de selectie van hun kroost voor het hockeyteam aan toe. Natuurlijk weten deze moeders heel goed dat ze ook moeten loslaten en dat hun kind het beste leren door vallen en opstaan, maar de drang tot bescherming is zo groot dat moeders hier soms domweg geen weerstand tegen kunnen bieden.

Het moedergevoel gaat nooit meer over

Je zou denken dat dit moederinstinct minder wordt met de jaren, maar niets blijkt minder waar. Grote kinderen brengen andere (en soms vaak grotere) problemen met zich mee en moeders blijven de neiging hebben dit allemaal weg te nemen en op te lossen. Helaas voor hen komen puberende kinderen in verzet: ze willen niet langer dat hun moeders zich bemoeien met hun leven en keuzes. Dat kunnen ze heus zelf wel. Omdat pubers zich veilig voelen bij hun moeder, durven ze ook tegengas te geven: te zeggen wat zij vinden van het gedrag van hun moeder en ze durven tevens goed hun grenzen aan te geven. Ook al gaat dit soms gepaard met het nodige gemopper en stemverheffingen.

Schoonmoeder

Er komt een moment dat je te maken krijgt met een heuse schoonmoeder. Af en toe heb je een enorme klik met deze nieuwe mama en behandel je haar als je beste vriendin. Maar helaas is dit vaak niet het geval. Want wat blijkt? Deze schoonmoeders zijn óók moeder, de moeder van je partner om precies te zijn. En deze schoonmoeder heeft, net als andere moeders, de neiging om af en toe haar invloed te doen gelden. Graag bemoeit ze zich met het leven van jouw partner en soms is het gemakkelijker dit via de (nieuwe) schoondochter te doen. ‘Want die luistert veel beter’. Die schoondochter ben jij. En hoe gemakkelijk je tegengas hebt durven geven bij je eigen moeder, bij je schoonmoeder liggen de kaarten toch anders. Vaak wil je vooral graag aardig gevonden worden door schoonmama en verlang je naar haar goedkeuring als partner van haar zoon of dochter.

Dilemma

Dat stelt jou vaak voor een duivels dilemma. Geef je je grenzen aan bij je schoonmoeder zoals je dat bij je eigen moeder zou doen? Zodat je het gevoel van zelfstandigheid terugkrijgt en daardoor gelukkiger wordt? Of kies je ervoor om te pleasen en maak je vaak keuzes die je schoonmoeder prettig vindt, maar jijzelf stukken minder fijn?

Je snapt dat de eerste keuze de beste is. Want ja, je wilt graag de lieve vrede bewaren en nee, er is niets vervelender dan mot met je familie. Maar daarentegen is je schoonfamilie óók familie en familie is de plek bij uitstek waarbij je jezelf zou moeten kunnen zijn. Waarbij je je veilig en vertrouwd genoeg voelt om je eigen wensen kenbaar te maken. Al stroken die soms tegen de haren van schoonmama in. Probeer het maar eens. Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen je schoonmoeder. Dat is heel even eng en misschien minder leuk, maar je zult zien dat er zich geen ramp voltrekt. Moederliefde overleeft vrijwel altijd deze botsingen. En bovendien word jij er stukken blijer van.

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt.

View this post on Instagram

Een diepe (achterwaartse) buiging voor alle auteurs in Nederland en daarbuiten. You rock! * Ik heb het definitieve manuscript van mijn boek #happyin100dagen afgelopen vrijdag ingeleverd. En wie denkt dat het dan ‘af’ is heeft het mis. Het boek gaat nu door naar een persklaarmaker die er nóg een keer de bezem 🧹 doorhaalt. Daarna komt het terug naar mij en mag ik gaan huilen 😭 of dansjes maken 💃 om de gemaakte wijzigingen. Het hele boek moet van binnen nog vorm gegeven worden, de literatuurlijst is nog niet af, de pagina’s moeten gezet worden en de hele PR-machine begint binnenkort te draaien. Ik ben zó blij met de hulp van mijn uitgever @awbruna . Zonder hen had ik dit nooit gered. Al dacht ik daar in januari, toen ik vol goede moed mijn contract ondertekende 📝🥂, anders over. Dat boek zou ik wel even schrijven. Helaas bleek elk cliché omtrent het schrijven van een boek waar. Ja, het is net een bevalling 🤰, al zij het een tergend langzame. Ja, het boek wordt na elke correctie-ronde beter. Ja, je leert enorm veel. Ja, je kunt je eigen inhoud dromen. En nee, een boek schrijf je er niet ‘even zomaar’ bij. Een boek heeft focus nodig. En liefde ❤️. Dat viel dus enorm tegen, want mijn business (het gelukkig maken van mensen) liep op volle kracht door. Ik heb enorm respect voor al die mensen die auteur zijn. Die van schrijven hun beroep hebben gemaakt. Die met engelengeduld 👼🏻 jaar in, jaar uit werk bedenken, neerpennen en tot op de letter corrigeren. Jullie zijn echte heroes 🦸‍♀️ 🦸🏻‍♂️. Zonder jullie zouden er geen geweldige verhalen bestaan waarbij wij kunnen wegmijmeren in onze tuinen of het zou ons ontbreken aan de mooiste inzichten uit verschillende vakgebieden. Dank jullie wel. Voor al die moeite. PS: Kun jij wel wat geluk in je leven gebruiken? En een beetje snel ook? Happy in 100 dagen ligt vanaf 10 november 2020 in de winkel. Meer happiness gegarandeerd! • • • • #auteur #dankjewel #superheftig #boekschrijven #debuut #happy #geluk #gelukspsycholoog 📷: @eighty8things #gaffopjetenenstaanzegtze #niettedoen #locatie: @greenelephanthostels

A post shared by GeluksPsycholoog @ HelloBetty (@josjesmeets) on

(Visited 562 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief