fbpx

Extra aandacht voor vrouwen met diabetes

Het is vandaag Wereld Diabetes Dag met dit jaar als thema: diabetes en vrouwen. Op deze dag staan we even extra stil bij deze ziekte waar veel verwarring over is. Wat is nou type 1 en wat type 2? En betekent deze ziekte voor het leven van een vrouw?

Doei onbezorgd leven

Zelf heb ik sinds drie jaar diabetes type 1. Voor mijn gevoel liep ik er al een tijd mee rond, maar dat weet je altijd pas achteraf. Ik ging op wintersport, maar al in de auto moest ik veel te vaak plassen. Irritant, vooral omdat er ongekend lange file stond. De wintersport was niet echt een succes voor mij: geen energie, heel veel dorst, vaak plassen en uiteindelijk 5 kilo afgevallen. Eenmaal thuis ging ik maar eens naar de huisarts waar de uitslag verre van goed was. Mijn glucosewaarde werd gemeten en gaf 29,7 aan (het hoort tussen de 4 en 8 te liggen). Een zak tissues werd naar me toegeschoven, maar een traan hoefde ik toen nog niet te laten. Ik had eerlijk gezegd geen flauw idee wat het inhield.

Wat is het nou eigenlijk?

Diabetes, suikerziekte… Iets met niet te veel suiker kunnen eten en in sommige gevallen een dextro? Diabetes type 1 is een chronische ziekte waarbij je eigen afweersysteem de insuline producerende cellen aanvalt. Hierdoor is het dus onmogelijk om zelf insuline aan te maken, terwijl deze stof essentieel is voor je lichaam. Je kunt het zien als het sleuteltje naar je cellen. Door insuline is het mogelijk dat glucose je cellen in kan gaan. Dit is een soort brandstof waardoor je energie krijgt en dat dus kunt verbruiken. Bij mensen met diabetes type 1 is het dan ook nodig om insuline toe te dienen door middel van een pen of pomp. Maar daar is niet alles mee gezegd. Het draait vooral om koolhydraten. Bij alles wat je eet of drinkt moet je nadenken hoe veel koolhydraten het bevat. Daarop moet je dan afstemmen hoe veel insuline je nodig hebt. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline.

Diabetes en vrouwen…

Wereld Diabetes Dag is bedoeld om meer bewustzijn rondom de ziekte te creëren. Dit jaar dus specifiek bij vrouwen en dat is heel goed, want het is erg belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Wereldwijd hebben ruim 199 miljoen vrouwen diabetes type 1 en 2. Eén op de zeven bevallingen wordt beïnvloed door zwangerschapsdiabetes en uit een Canadees onderzoek is gebleken dat één op de drie vrouwen met diabetes type 1 een eetstoornis heeft door continu bezig te zijn met voeding en gezondheid.

Diabetes bij vrouwen kan ook invloed hebben op seksualiteit. Bij een matige diabetesregulatie komt het vaak voor dat vrouwen minder zin in seks hebben en dat vrouwen moeilijker vochtig worden. En dan is er natuurlijk nog een maandelijks voorkomend probleem: de menstruatie. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel bij veel vrouwen uit balans.

De campagne

Het is dus belangrijk dat vrouwen wereldwijd toegang krijgen tot betaalbare diabetesgeneesmiddelen en -technologieën om optimale diabetesresultaten te bereiken bij diabetes type 1 en 2. Dit is waar de campagne dit jaar voor pleit. Ook wil de International Diabetes Federation hun capaciteit om type 2 te voorkomen, vergroten. Misschien krijgen vrouwen in Nederland wel veel kansen om hun diabetesregulering onder controle te krijgen en houden, maar wereldwijd is dit nog doel nog niet bereikt. Niet voor niets is diabetes wereldwijd de negende voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen met ruim 2,1 miljoen sterfgevallen per jaar.

Meer informatie

Wil je meer te weten komen over Diabetes type 1 of type 2, dan vind je op de website van het Diabetes Fonds meer informatie. Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes. En aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit doen zij via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF