fbpx

Een vriend of vriendin met een verslaving? Zo ondersteun jij effectief

Het omgaan met een vriendin die worstelt met een verslaving is vaak een uiterst complexe en gevoelige situatie die aanzienlijke emotionele uitdagingen met zich meebrengt. Het vereist niet alleen empathie en begrip, maar ook een diepgaand inlevingsvermogen om de diepgewortelde oorzaken van de verslaving te begrijpen. Deze situatie vraagt om een delicate balans tussen ondersteuning bieden en grenzen stellen, waarbij het van essentieel belang is om te erkennen dat de reis naar herstel uniek is voor elke persoon. Het vergt geduld, mededogen en een bereidheid om te luisteren zonder oordeel, wetende dat jouw rol als vriendin een waardevolle bijdrage kan leveren aan haar welzijn en herstel.

Het herkennen van verslavingsgedrag

Voordat je effectief kunt ondersteunen, is het cruciaal om de tekenen van verslaving te herkennen. Denk aan veranderingen in gedrag, sociale terugtrekking en fysieke symptomen. Het opmerken van deze signalen opent de deur naar een openhartig gesprek.

Empathie

Empathie is een cruciaal element bij het ondersteunen van een vriendin met een verslaving. Het is essentieel om haar gevoelens serieus te nemen en geen oordeel te vellen. Bied een veilige ruimte waarin jouw vriendin zich vrij voelt om haar ervaringen te delen. Laat haar weten dat je er bent om te steunen en niet om te veroordelen. Door een empathische houding aan te nemen, kan je vriendin zich gesteund voelen en eerder geneigd zijn hulp te zoeken.

Zoek samen naar professionele hulp

Samenwerken aan het vinden van passende behandelingsopties is een effectieve manier om je vriendin te ondersteunen. Verslaving is echter een individuele strijd en het is belangrijk te begrijpen dat er geen one-size-fits-all oplossing bestaat. In plaats van specifieke instellingen of behandelingen te benoemen, is het raadzaam om te verwijzen naar algemene bronnen over verslavingszorg, zoals Connection SGGZ. Hier vind je meer informatie over mogelijke behandelingsopties.

Jouw eigen welzijn

Terwijl je je vriendin ondersteunt, is het essentieel om ook voor je eigen welzijn te zorgen. Het kan emotioneel zwaar zijn om iemand met een verslaving bij te staan, en het is belangrijk om niet jezelf te verwaarlozen. Zoek ondersteuning bij vrienden, familie of zelfs professionele hulp als dat nodig is. Het bespreken van je eigen gevoelens en uitdagingen kan bijdragen aan het behouden van evenwicht en het bieden van duurzame steun aan je vriendin.

Steun bieden aan iemand met een verslaving vereist toewijding, begrip en geduld. Door actief te luisteren, een open dialoog te behouden en samen de behandelingsmogelijkheden te bekijken, kun je een waardevolle bron van steun zijn. Onthoud echter dat je eigen welzijn niet over het hoofd mag worden gezien. Een gezonde balans tussen ondersteuning bieden en voor jezelf zorgen draagt bij aan een veerkrachtige relatie en bevordert het herstelproces voor jouw vriendin.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.



 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF