Eén op de vijf vrouwen wil menstruatieverlof

Eén op de vijf vrouwen wil menstruatieverlof

Uit onderzoek van EenVandaag en Spot On blijkt dat één op de vijf vrouwen die menstrueren bijna iedere maand gebruik zou willen maken van menstruatieverlof. “Ik moet me nu bijna iedere maand ziek melden, omdat ik niet functioneer,” legt een van de vrouwen die aan het onderzoek meedeed uit. Twee op de vijf vrouwen zou het niet maandelijks nodig hebben, maar wil het wel opnemen als het nodig is.

Verlof van je werk vanwege menstruatieklachten. Een op de vijf menstruerende vrouwen zegt hier behoefte aan te hebben, en sommige bedrijven - zoals de NS - zijn het al aan het doorvoeren. Maar is dit de oplossing? ‘Zo normaliseren we de pijn.’

Dat een gedeelte van de vrouwen zich moet ziek melden van werk omdat ze niet kunnen functioneren tijdens de menstruatie, heeft grote impact op de maatschappij, vertelt gynaecoloog bij Amsterdam UMC Anne Timmermans. ‘En dan heb je het in de cijfers alleen nog over de werkende vrouwen. Je hebt ook onbetaald werk of meiden die naar school gaan.’

Internationale context

In landen zoals Indonesië, Zambia, Zuid-Korea, Japan, Taiwan en China is het al heel normaal om menstruatieverlof op te nemen. Vorig jaar werd het ook in Spanje ingevoerd, waarmee ze het eerste Europese land zijn. In Nederland is er grote behoefte aan menstruatieverlof, maar er is ook een groot deel dat vindt dat het niet wettelijk vastgesteld hoeft te worden.

Voorstanders en tegenstanders

Toch vindt 65% van de vrouwen niet dat menstruatieverlof in de wet opgenomen moet worden. Zo ook Linda (46): “Menstruatie is iets natuurlijks, en we hebben het al zo lang de mensheid bestaat en daar is nooit verlof voor nodig geweest.”

Voor een grote groep vrouwen zou menstruatieverlof de uitkomst zijn. Toch zijn er ook veel vrouwen die zich zorgen maken over hun positie op de arbeidsmarkt als menstruatieverlof wettelijk vastgesteld zou worden. “Want wie wil er straks nou een vrouw aannemen als ze constant voor alles vrij kan krijgen?,” vraagt een van de vrouwen die meedeed aan het onderzoek zich af. Ook Sanne (35) vraagt zich dit af: 'Als werkgever wil je geen werknemer die constant vrij neemt. We leven al zo lang met menstruaties en verlof is nooit eerder nodig geweest, dus waarom zouden we dat nu wel doen?'

Ziek melden

Heb je veel last van ernstige klachten tijdens je menstruatie, dan is ziek melden de enige optie die je nu hebt. Een werkgever moet dan minimaal 70% van het loon doorbetalen. 54% van de vrouwen in het onderzoek meldt zich weleens ziek vanwege menstruatieklachten. De meesten zeggen niet dat ze last hebben van menstruatieklachten, maar vertellen dat ze ergens anders last van hebben. “Ik zeg dat ik migraine heb. Dat is een bijwerking van mijn menstruatie, dus niet helemaal gelogen,” vertelt een van de vrouwen.



Conclusie

Het debat over menstruatieverlof is complex en kent zowel voor- als tegenstanders. Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer begrip en flexibiliteit rondom menstruatieklachten op de werkvloer. Voorlopig blijft de discussie open en blijft het afwachten of Nederland zich aansluit bij de landen die menstruatieverlof al hebben ingevoerd.