fbpx

Door deze 3 slaaptips zul jij je gelukkiger voelen

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders slecht slaapt? De gevolgen van langdurig slecht slapen zijn groot, laat staan de frustratie. ‘s Nachts lijkt alles erger. Herkenbaar? Ik voel je helemaal en deel in dit artikel mijn selfcare tips die mij helpen een goede nacht te maken en zo mijn levensgeluk vergroten.

1. Druk overdag vaker op de pauzeknop

Slaapcoach Anouk Puister van Happy Sleeper verwoordt het als volgt: de nacht is een spiegel van je dag. Hoe drukker je dag is, hoe meer prikkels je zenuwstelsel te verwerken heeft. Overdag wat vaker rustmomenten inbouwen voorkomt dat je alle indrukken in 1x ‘s avonds hoeft te verwerken. Die rustmomenten kunnen zo klein of groot zijn als je zelf wilt. Wat mij goed helpt is om bewust adem te halen: na een drukke meeting ga ik even na de toilet en daar adem ik een paar keer, met gesloten ogen, heel diep in en uit. Andere kleine oefeningen die je kunt doen zijn: wachtmomenten niet invullen met op je telefoon te kijken, maar met staren. Gewoon even niets doen.

2. Oefen met loslaten

Loslaten kan in vele vormen en maten. Doordat we altijd bereikbaar zijn is de scheidslijn tussen werk en ontspanning veel dunner geworden. Daardoor sta je continu in de waakstand: op standje AAN en alert om actie te ondernemen. Actie ondernemen is het tegenovergestelde van slapen. Om beter te slapen is het daarom van belang dat je jezelf in standje UIT zet. Een laagdrempelige manier om dit te bereiken is om, zodra je je huis bent, je werkgedachten af te sluiten. Trek je huispak aan, je schoenen uit of ga even douchen: dit zijn psychologische manieren om de tabbladen in je hoofd te sluiten waardoor er meer rust ontstaat en je ontspannen de avond in kunt gaan. Als je vanuit huis werkt of overdag veel thuis bent kun je wellicht een andere handeling verzinnen die voor jou symbolisch het begin van ontspanning inluidt. Van muziek tot een glas wijn: kies iets wat speciaal is voor jou. Nog een tip: probeer het bereiden van de avondmaaltijd als ritueel te zien in plaats van dat ‘moetje’ wat je even tussen de bedrijven door moet doen. Neem er de rust voor en vraag of gezinsleden je helpen. Delegeren is ook een mooie oefening in loslaten 😉

3. Kalmeer je zenuwstelsel

Een overprikkeld zenuwstelsel uit zich onder andere in niet kunnen inslapen door malende gedachten. Maak, een uur voordat je gaat slapen, tijd om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Ik ben enorme fan van Yoga Nidra en dan met name van de online sessies die Eliane Bernhard geeft. Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd en is een vorm van yoga waarvoor je geen actie onderneemt, je hoeft er zelfs de deur niet voor uit. Terwijl jij in je bed of yogamat ligt, begeleid de zachte stem van Eliane je naar een diepe staat van ontspanning waardoor je zenuwstelsel tot rust komt. Ik val er altijd bij in slaap en wordt echt uitgerust wakker. Yoga Nidra is ook een ideale manier om, mocht je er tijd voor hebben, overdag op te laden. Een sessie van 30 minuten staat namelijk gelijk aan zo’n 3 a vier uur slaap.

Over Hanneke van Rock Your World

Hanneke Peeters gastblogger WENDYRock Your World biedt je tools en producten om compleet in je kracht te komen. Zo gelooft Hanneke in de kracht van kristallen, in de kracht van geur, maar vooral in de kracht die in jou zit. En om die naar boven te brengen, heeft Rock Your World producten gecreëerd die de Rock Your World lifestyle compleet maken. Let’s rock this journey together. www.rockyourworld.nl


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF