fbpx

Doe ik het wel verkeerd?

We willen allemaal ‘gezien’ worden en het gevoel hebben ertoe te doen. Hoe toffer anderen ons vinden, des te meer ‘vrienden’ we hebben, waarmee we de kans op veel likes vergroten. Daarmee wordt ons ‘leuk’ zijn bevestigd, met als beloning een gelukzalig en voldaan gevoel over onszelf. Wie wil daar nu niet hele grote hoeveelheden van hebben? Gevolg: onze etalages staan vol met succes.

De firma stress

De filosofische stelling ‘Ik denk, dus ik ben.’ van Descartes is tegenwoordig: ‘Ik heb succes, dus ik ben.’ (of ‘Ik heb veel likes, dus ik ben …’). Er wordt daardoor buitensporig veel waarde gehecht aan wat anderen van ons vinden. De druk om alles volmaakt te doen is gigantisch groot. De firma stress maakt overuren, want stel je voor dat het verkeerd gaat. Maar ondertussen gaat er wél van alles mis in ons leven. Zou het niet verfrissend zijn als we dat ook eens met zijn allen een podium geven? Gewoon als aangenaam tussendoortje te midden van al die volgepropte etalages met topprestaties. De fouten, de blunders, de hobbels, de verkeerde afslag die we namen. De leermomenten, zoals ‘Het Instituut voor Briljante Mislukkingen’ ze noemt, omdat ze ons vaak leiden naar prachtige innovaties.

The marshmallow problem

In ‘the marshmallow problem’ van Tom Wujec wordt aan verschillende groepen gevraagd om met spaghetti, tape en een marshmallow de hoogste toren te bouwen. Winnaars? De kleuters. Zij worden niet gehinderd door enige angst voor misstappen. Ze bouwen prototype na prototype en een fout zien ze gewoon als iets dat NOG niet gelukt is.

Fouten zijn dus cruciaal voor mensen (en organisaties) om verder te komen. Helaas worden we er in de praktijk vaak nog keihard op afgerekend en als onbekwaam en incompetent afgeserveerd. Voor je het weet ben jij de sukkel en is de rest geweldig. Niks geen beloning of schouderklopje voor je briljante mislukking. Stel je eens voor dat kleuters er zo naar zouden kijken. Dan zouden ze zich nooit kunnen ontwikkelen.

#mymistake

Tijd dus voor een collectieve ode aan onze fouten. Claim jouw briljante mislukking via #mymistake. Laten we ze massaal toejuichen. En heel misschien gaan we dan inzien dat we er ook (of zelfs meer) toe doen als we iets totaal verprutsen.

Kijk anders naar je fouten en ze zullen er anders uitzien!

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 5 Doe ik het wel verkeerd?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF