fbpx

Dit is wat vliegen met je lichaam doet..

Vliegen is voor de meeste mensen nou niet echt comfortabel. Door de hoogte en het lang stilzitten, gebeuren er allemaal dingen met je lichaam. 

We worden er niet echt blij van… Maar van je reisbestemming hopelijk wel!

1. Bacteriën op de loer

Meer dan de helft van de lucht in een vliegtuig is gerecycled. Hierdoor wordt je immuunsysteem constant blootgesteld aan de bacteriën die in het vliegtuig zitten. De kans op een verkoudheid wordt daardoor erg groot. Probeer in het vliegtuig op je hygiëne te letten. Kom vooral niet met je handen bij je mond, want dan komen de bacteriën snel binnen.

2. Minder scherpe zintuigen

Uit onderzoek is gebleken dat je zintuigen in de hoogte wel dertig procent van hun kracht verliezen om zoet en hartig te proeven. Dit komt door de verdamping van neusslijm waardoor dit beïnvloed wordt. Een derde van je smaakpapillen worden aangetast tijdens het vliegen. Maar of je dat zo erg moet vinden met vliegtuigvoedsel… 😉

3. We blazen op als een ballon

Het is bij iedereen wel bekend dat de druk veranderd als je gaat vliegen. Hoe hoger je vliegt, hoe meer de cabinedruk verlaagt. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit gassen en hoe lager de druk wordt, hoe meer je lichaamsgassen toenemen. Vooral die in je ingewanden en spijsverteringssysteem. Dit kan kramp, een opgeblazen gevoel of zelfs constipatie veroorzaken.

Lees ook: ‘Dit is waarom je in het vliegtuig altijd bij het raam moet zitten’

4. Kosmische stralingen

Tijdens een vlucht van zeven uur, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Dubai, word je blootgesteld aan evenveel stralingen als tijdens een röntgenstraling. Door de hoogte, stijgt ook de blootstelling aan kosmische stralingen. De atmosfeer van de aarde biedt minder bescherming.

Maar geen paniek, want zolang je in een jaar aan niet meer dan één millisievert wordt blootgesteld, is er niks aan de hand. Deze dosis staat ongeveer gelijk aan een vliegreis van Londen naar Singapore naar Melbourne, en dat dan wel 23 keer. En ja, stewardessen en piloten komen wel al gauw boven deze dosis, maar een gemiddelde reiziger hoeft niet te schrikken.

5. Biologische klok

Je biologische klok wordt helemaal omgegooid. En natuurlijk niet van een vlucht van Amsterdam naar Spanje, maar als je tijdzones gaat doorkruisen, dan raakt je lichaam in de war. Dit komt door het aantal uren daglicht die je meekrijgt. Je lichaam zal moeten strijden tegen moeheid.

6. Last van een stijf lichaam

Een paar uurtjes zitten in een oncomfortabele vliegtuigstoel zorgt al snel voor pijntjes. En als je opstaat zijn je spieren vaak helemaal verstijfd. Door af en toe wat te bewegen tijdens je vliegreis, stimuleer je je bloedcirculatie. Beweeg je enkels en benen en probeer zoveel mogelijk te stretchen.

7. Dorstig en moe

Wist je dat je lichaam tijdens een drie uur durende vlucht wel anderhalve liter water verliest? Dit komt door de gerecyclede lucht in het vliegtuig. Het slijm van je mond, neus en keel kan opdrogen en dit zorgt voor een onprettig gevoel van droogheid en een slechte adem.

Doordat je te weinig vocht in je hebt, word je moe, je verliest je focus en spieren kunnen pijn gaan doen. En dan helpt die lage luchtdruk ook echt niet mee, want duizeligheid, misselijkheid en moeheid komen hier ook nog bij kijken.

Tip: Probeer geen alcohol te drinken tijdens het vliegen. Hierdoor kunnen je klachten alleen maar erger worden. Drink genoeg water.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF