fbpx

Dit is waarom je een dagboek moet bijhouden

Schrijf jij je ervaringen en gedachtes wel eens op? Het bijhouden van een dagboek heeft namelijk veel positieve effecten en levert een mooi bundel op van al jouw herinneringen, ervaringen en gedachten.

Een dagboek is een plek voor jezelf waar jij je innerlijke belevingen en ervaringen in kwijt kunt. Je kan erin schrijven, maar bijvoorbeeld ook in tekenen of het gebruiken als plakboek door bijzondere foto’s erin te plakken. Je pakt het erbij wanneer jij daar behoefte aan hebt. Misschien ben je super trots op jezelf wat je graag wil delen of voel je je wat somber. In jouw dagboek kun je stilstaan bij wat je ervaart, beschrijf je jouw dromen, reflecties en je vragen. Houd het voor jezelf door te kiezen voor een dagboek met slot. Niemand kan het lezen, waardoor het jouw veilige uitlaatklep is.

Maar waarom is schrijven voor en over jezelf dan zo goed?

1. Leer jezelf beter kennen

Heb jij veel gedachten die meerdere keren terugkomen, reageer jij vaak op een bepaalde manier of begrijp jij maar niet waar sommige emoties vandaan komen? Door jezelf te reflecteren in een dagboek óf gebeurtenissen op te schrijven, zul je bepaalde patronen tegenkomen. Over jezelf schrijven werkt als een spiegel. Hierdoor word je bewuster van jezelf en kan je wat doen aan deze gedachten, gevoelens of aan dit gedrag. Op deze wijze zul je merken dat je jezelf beter leert kennen.

2. Ervaar minder stress

Lig jij soms uren te piekeren in bed en kun je daardoor niet slapen, dan kan het bijhouden van een dagboek hierbij helpen. Schrijf je gedachten op papier, dat kan al in een paar steekwoorden, en maak je hoofd leeg. Door alles op te schrijven, kun je beter dingen loslaten, waardoor je minder stress ervaart en makkelijker in slaap valt.

3. Je wordt dankbaarder

Door je leuke ervaringen en gedachten op te schrijven, word je blij. Je ziet wat je al hebt mogen meemaken, waardoor je het gevoel van tevredenheid ervaart. Op korte, maar ook lange termijn, word je daar vrolijk van en ben je dankbaar. Houd bijvoorbeeld een dagboek met slot bij op vakantie of tijdens je zwangerschap. Dat is mooi om later terug te lezen, omdat je het dan weer helemaal herbeleeft en dankbaarheid voelt.

4. Ontspan jezelf

Het schrijven van een dagboek werkt ontspannend. Wanneer je schrijft over dingen die jij leuk vindt, zul je het ervaren als een rustmoment. Tegelijkertijd word je ook creatiever, want je kunt natuurlijk ook iets moois tekenen of knutselen in je dagboek. Óf leuker nog, plak er foto’s in. Maak er een moment van jezelf van en ontspan.

5. Maak je dromen waar

In je dagboek kun je dus schrijven over je dag, je gevoelens, maar ook over je dromen en doelen. Vertel je dagboek wat je graag wilt bereiken in de toekomst en op welke manier je bezig bent met het waarmaken daarvan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF