fbpx

Dit is waarom het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren

In haar blogs beschrijft Wendy-expert Kiki van der Harst hoe je vanuit een stevig fundament de wereld in kan stappen. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf. “Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder”, zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt ‘elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen’. Ze nodigt je in dit blog uit om anders naar ziekte te kijken.

Oorzaak onbekend

Wat ik vaak hoor, is dat mensen een diagnose krijgen, maar dat de oorzaak onbekend is. Ze krijgen geen antwoord op de vraag waarom zij ziek zijn geworden. De vraag wat het heeft veroorzaakt, blijft daarmee onbeantwoord. Dat geeft mensen direct het gevoel slachtoffer te zijn. Je bent overgeleverd én aan wie eigenlijk… de Goden? Of aan de mensen in de witte jas? Of het noodlot? Eigenlijk ben je dan twee keer slachtoffer; één keer van de diagnose en vervolgens ook omdat een autoriteit in een witte jas je vertelt wat je moet doen. Hoe ga je daar nou het beste mee om?

Ik begrijp heel goed dat een diagnose als borstkanker of een andere ziekte in kan slaan als een bom. Daar kan je je best even door overweldigd voelen. Je mag even diep in de put zitten, je super verdrietig en misschien ook boos voelen. Boos op de arts die je net het slechte nieuws heeft gebracht; of boos op het onrecht wat je wordt aangedaan; of misschien zelfs boos op iedereen die het niet heeft etc etc. De één zal vooral boos zijn, de ander voornamelijk verdrietig en weer een ander is totaal overrompeld en heeft geen idee meer wat te doen. Deze emoties horen er ook gewoon bij. Laat ze toe. Vervolgens is het zaak om er niet in te blijven hangen, maar weer je kracht terug te pakken.

Je bent geen slachtoffer

Dat doe je allereerst door tegen jezelf te zeggen dat je geen slachtoffer bent. En dat je niet hulpeloos verloren in een hoekje ligt. Wat mij altijd helpt, is dat ik ervan overtuigd ben dat alles een reden heeft. Ik vertel mezelf dan ook dat niets voor niets gebeurt. Ook al kan ik vaak op dat moment de reden (nog) niet zien, toch zal er een moment komen dat ik het wel begrijp. Wat kan helpen om zelf weer het gevoel van controle te voelen, is de regie te nemen over jouw gezondheid en genezing. Ik ben ervan overtuigd dat jij het beste weet wat goed voor jou is. Ook al hebben de artsen ervoor geleerd, en is het verstandig om aan de juiste specialisten advies te vragen, toch geloof ik dat jij uiteindelijk altijd het beste weet wat voor jou klopt en daarom zelf de regie mag nemen. En probeer eens anders naar deze ziekte te kijken…

“Stel dat ziekte een boodschapper is, wat wil het jou vertellen?”

Elke klacht en ziekte is in mijn ogen een boodschapper. Het is een (nood)signaal van je lichaam dat er iets uit balans is. Dat er iets om heling vraagt. Als je er op die manier naar kijkt dan ontstaat er een ander perspectief. Je gaat op onderzoek uit. Je kijkt met een onderzoekende blik en staat open voor nieuwe inzichten. Misschien heeft je lichaam je al langer signalen gegeven, maar heb je die genegeerd of ben je er te lichtzinnig mee om gegaan. Wees heel eerlijk naar jezelf.

Wat wil het je vertellen?

Als ziekte een boodschapper is, dan nodigt het je uit om op onderzoek uit te gaan. Dit is een kans! Dit is een mogelijkheid om iets te helen, wat er waarschijnlijk al veel langer zit maar nog niet gezien is. Sluit daarbij niets uit. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de plek waar de klachten zijn ontstaan of nog steeds zijn. De plek in je lichaam, het lichaamsdeel of het orgaan, wil heel veel zeggen over de oorzaak van je klacht.

Voelt dit spannend?

Natuurlijk voelt het spannend. Vooral als je te maken hebt met een ‘ernstige’ ziekte. Ik zie het zo: hoe ernstiger de ziekte, hoe serieuzer de roep van je lichaam. Het is een noodsignaal. Immers, als je niet luistert als het fluistert, dan moet je lichaam schreeuwen om aandacht. Daarom wordt het ook vaak een ‘wake up call’ genoemd. Je kunt er niet meer omheen, daar waar je milde klachten makkelijk kon negeren, kan het nu niet langer meer.

Een veelgehoorde wens bij de intakes met mijn klanten is: ik wil dat het niet voor niets is geweest. Dat is een mooie wens, vooral omdat het van heel veel commitment getuigt om er ‘beter’ uit te komen. Mocht ik je daarbij kunnen helpen, dan nodig ik je uit voor een persoonlijke kennismaking. Je kunt ook mijn gratis online masterclass volgen om me beter te leren kennen en mijn visie op holistisch en liefdevol genezen.

Gratis masterclass

Wil jij meer weten over holistisch genezen op liefdevolle manier? In haar gratis masterclass geeft Kiki je 7 essentiële sleutels voor liefdevol genezen. Ze gaat onder andere in op waar blokkades vandaan komen en waarom het zo belangrijk is om blokkades te ontwortelen. Aan de hand van hele praktische en actuele voorbeelden legt ze uit hoe je dit kunt doen en wat het je oplevert. Schrijf je in via deze link.

Meer over Kiki

Transformatiecoach en ervaringsdeskundige Kiki van der Harst heeft na het verlies van haar eerste kindje, haar scheiding en het genezen van borstkanker, haar missie gevonden. Ze begeleidt vrouwen door een persoonlijke transformatie, die ze helpt om weer echt te kunnen verbinden met zichzelf en hun levensenergie. Kiki wil mensen inspireren om liefdevol te genezen en gezondheid & geluk van binnenuit te ervaren. En vooral om op een andere manier betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen. Ze zegt: Je hebt niet altijd in de hand wat er op je pad komt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat.Kiki schrijft hier ook regelmatig over als expert voor wendyonline.nl en kijk ook op de site van Kiki. 

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten, Rens Kroes en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF