Het is bijna zover: de jaarwisseling! Met de jaarwisseling drinken we natuurlijk champagne, om het nieuwe jaar in te luiden. Maar iets wat ook zeker niet mag ontbreken, zijn oliebollen! Je kunt ze in iedere supermarkt kopen of in een kraampje op de markt. Maar hoe leuk is het om zelf je oliebollen te maken?! Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt deelt zijn oliebollenrecept met ons!
Ingrediënten
Deel 1
- Patentbloem - 500 g
- Melk - 500 ml
- Gist - 25 g
- Citroensap - 15 g
- Zout - 10 g
Deel 2
- Water - 100 ml
- Boter - 50 g
- Patentbloem - 75 g
- Ei - 100 g
Vulling
- Rozijnen, winddroog - 375 g
Winddroge rozijnen
Om te voorkomen dat de rozijnen water ‘stelen’ van het deeg, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor moet je ze een dag van tevoren wassen en zo’n 20 minuten weken in water van ongeveer 30 ⁰C. Giet af en laat drogen op een theedoek. De volgende dag kun je de rozijnen gebruiken.
- Gekonfijte ananas, in kleine stukjes - 125 g
- Olie om te frituren
- Poedersuiker
Extra nodig
- Vochtige doek
- IJsknijper
Werkwijze
- Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot deze lauwwarm is (ca. 36 °C).
- Verbrokkel de gist in een kom, voeg een beetje warme melk toe en los de gist hierin op.
- Kneed nu alle ingrediënten van Deel 1 tot een slap en glad deeg en laat onder een vochtige doek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verwerk de ingrediënten van Deel 2 tot een soezenbeslag: breng het water en de boter aan de kook in een steelpan. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag in een kom. Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt. Laat dit vervolgens afkoelen.
- Roer het afgekoelde soezenbeslag door het gerezen deeg en voeg daarna ook de vulling toe. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Schep met een ijsknijper gelijke bolletjes uit het deeg en frituur in olie op 170-180 ⁰C tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Laat afkoelen en bestuif royaal met poedersuiker.
Dit recept is afkomstig uit Robèrts magazine Meesterlijk, waarin hij vier keer per jaar de lekkerste seizoensrecepten en andere bakinspiratie deelt.
Heb je nou geen zin om zelf je oliebollen te bakken? Je kunt tussen kerst en nieuwjaar terecht bij Robèrt in Oisterwijk voor oliebollen, gebakken door de Meester zelf. Je kunt daarna ook heerlijk een hapje eten of een drankje drinken in zijn restaurant Keuken van Leer.