fbpx

Dit is de ultieme training voor een strakke buik

Staat een strakke buik bovenaan jouw wishlist deze zomer? Goed nieuws! Onderzoek bewijst namelijk dat er een specifieke methode is om (buik)vet te verliezen, die beter werkt dan andere soorten trainingen.

Is je buik voor jou het moeilijkste lichaamsdeel om te verstevigen? Dan ben je niet de enige! Voor veel dames (en heren) blijft dit een probleemgebied waar moeilijk grip op te krijgen is. Uiteraard speelt voeding een grote rol bij het verliezen van (buik)vet. De belangrijkste regel om vetmassa te verliezen is minder calorieën te eten dan je verbruikt. Maar ook training kan een grote rol spelen, zo wijst onderzoek uit.

Het onderscheidende voordeel van HIIT

Eén van de meest effectieve trainingsvormen is High Intensity Interval Training (HIIT). HIIT staat erom bekend dat je er aanzienlijk meer vet door verbrandt, in een relatief korte tijd. Maar je verbrandt niet alleen meer vet in het algemeen: onderzoek toont aan dat specifieke vormen van High Intensity Interval Training de sleutel zijn tot vetverlies rond je buik. En dus dé manier om een strakke buik te trainen! HIIT onderscheidt zich hiermee van traditionelere (‘steady-state’) trainingen, waarbij op een gematigder tempo en op een meer constante intensiteit wordt getraind.

Relevant onderzoek

Dit voordeel wordt benadrukt in een relevant onderzoek over hoe verschillende trainingsmethodes effect hebben op de lichaamssamenstelling van gezonde volwassenen. In dit onderzoek werden 2 groepen sporters getest. De ene groep volgde 4 keer per week een traditioneel trainingsprogramma op de sportschool. De andere groep deed 2 keer per week een traditionele training op de sportschool én 2 keer per week het HIIT programma: GRIT Cardio. Beide groepen trainden evenveel uren per week.

Vetpercentage flink omlaag

Aan het einde van het 8 weken durende onderzoek was het totale vetpercentage van de deelnemers uit beide groepen afgenomen, maar bij de groep die aan HIIT deed was het vetpercentage extremer verlaagd. De deelnemers uit de HIIT-groep 2 waren gemiddeld 2,2 centimeter van hun middel kwijt en verloren 2,2% visceraal vet.

Visceraal is het vet dat zich (ter bescherming) om de organen bevindt in de romp en in de buik, onze hormoonhuishouding beïnvloedt en het risico verhoogt op allerlei gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2. De respondenten uit de HIIT-groep bleken ook te profiteren van een aanzienlijke verbetering in hun uithoudingsvermogen, sprint snelheid en armkracht.

Wat is GRIT Cardio?

GRIT Cardio workouts zijn relatief kort (30 minuten), maar explosief. Intervallen met oefeningen waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt, zoals squat jumps en lunges, worden afgewisseld met momenten van rust. Je hartslag gaat flink omhoog en je verbrandt tijdens de workout relatief veel calorieën, maar ook nog uren na afloop. Deelname aan twee GRIT Cardio workouts per week vergroot je vetverbranding en verstevigt je buik. Dus wil jij nu eindeijk die strakke buik trainen? Probeer het eens op een sportschool bij jou in de buurt!

Laura Pels Dit is de ultieme training voor een strakke buik

Foto: Petronellanitta Photography

Laura Pels is healthcoach, personal trainer én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven.

Heb jij een vraag voor Laura?

Wil je weten of je met een bepaalde blessure kunt doortrainen? Wil je bepaalde lichaamsdelen in shape krijgen of juist aan je conditie werken, maar je weet niet hoe? Of heb je een andere prangende vraag op het gebied van gezond bewegen? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Laura Pels en wie weet wordt binnenkort jouw vraag door haar beantwoord.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF