fbpx

Deze verzachtende mindfulnessoefening helpt je tijdens het rouwen

Als je rouwt, rouwt het lichaam mee. Daarom is het goed om naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf te zorgen, zodat je voldoende weerstand hebt om te herstellen. Koester jezelf, je lichaam en de behoefte aan aandacht, zorg en warmte. Hieronder staat een verzachtende minfulnessoefening voor je klaar.

Mindfulnessoefeningen en yoga geven ontspanning en kunnen je ondersteunen wanneer je rouwt. Met een mindfulnessoefening kalmeer je je zenuwstelsel zodat de kans op een goede nachtrust toeneemt. Dat is heel belangrijk als je stress ervaart, zoals in tijden van rouw. Door het lichaam in zachtheid in beweging te brengen, voel je waar de blokkades zitten in je lichaam, waar je jezelf onbedoeld vastzet, en door de beweging kan de energie weer gaan stromen.

De oefening

Ga liggen op de rug en sluit de ogen. Leg je handen op de buik en voel hoe je buik op het ritme van je adem opbolt en neerdaalt.

  • Houd de aandacht op de ademhaling gericht. Als je inademt, fluister je tegen jezelf: ik ben hier. Als je uitademt: ik ben thuis. Als je rouwt, rouwt het lichaam mee. Daarom is het goed om naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf te zorgen, zodat je voldoende weerstand hebt om te herstellen. Koester jezelf, je lichaam en de behoefte aan aandacht, zorg en warmte.
  • Ontspan je ogen, verzacht je kaken. Misschien kun je een zachte glimlach om je lippen laten spelen, zoals de halve glimlach van de Boeddha.
  • Breng dan de aandacht naar de voeten en reis met je aandacht door het lichaam, via de voeten, benen, rug en buik naar de kruin van je hoofd. Voel waar je spanning ervaart, en kijk of je iets kunt ontspannen.
  • Telkens wanneer je merkt dat je gedachten met je aan de haal gaan, ga je rustig met de aandacht terug naar de buik en de in- en uitademing.
  • Richt de aandacht dan weer op de ademhaling, voel hoe de ademhaling tot rust is gekomen. Voel hoe de ontspanning in je lichaam is gekomen en hoe je hart is verzacht.

Op de website van Jacqueline Cino vind je meer mindfulnessoefeningen en meditaties: jacquelinecino.nl/geleide-meditaties

Dit artikel komt uit de herfstspecial van 2022. Benieuwd naar meer artikels uit deze special? Bestel deze dan hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF