fbpx

Deze groenten en fruit bevatten de meeste en de minste pesticiden

Er worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw, om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid. Wil je weten welke groenten en fruit de meeste pesticiden bevatten én welke de minste? De Environmental Working Group (EWG) maakte de Dirty Dozen en Clean Fifteen.

De non-profitorganisatie Environmental Working Group (EWG) heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op gewassen en geschilde groenten en fruit. Uit dit onderzoek blijkt dat negentig procent van de aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en druiven twee of meer bestrijdingsmiddelen bevatten. Deze soorten zijn kwetsbaarder voor schimmels en plagen, waardoor er meer bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Op basis van het onderzoek heeft EWG een lijst gemaakt van groenten en fruit die de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten: de Dirty Dozen.

Dirty Dozen

 1.     Aardbeien
 2.     Spinazie
 3.     Boerenkool
 4.     Perziken
 5.     Peren
 6.     Nectarines
 7.     Appels
 8.     Druiven
 9.     Paprika’s en hete pepers
 10.     Kersen
 11.     Blauwe bessen
 12.     Sperziebonen

Clean fifteen: minst bespoten groenten en fruit

Wil je zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. Kies dan voor de biologische groenten en fruit in de supermarkt, waar natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Wil je helemaal geen bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen? Misschien is een eigen moestuin een optie. Hier kun je zelf gewassen zoals appels, aardbeien en paprika’s kweken.

Gelukkig zijn er ook groenten en fruit met minder bestrijdingsmiddelen. De Environmental Working Group (EWG) heeft onderzocht welke soorten het minst bespoten worden: de Clean Fifteen. Kies wat vaker voor groente en fruit uit deze lijst, als je minder bestrijdingsmiddelen wil binnenkrijgen.

Clean Fifteen

 1.     Avocado’s
 2.     Maïs
 3.     Ananas
 4.     Uien
 5.     Papaja
 6.     Doperwten (diepvries)
 7.     Asperges
 8.     Honingmeloen
 9.     Kiwi
 10.     Kool
 11.     Champignons
 12.     Mango’s
 13.     Zoete aardappelen
 14.     Watermeloen
 15.     Wortelen


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF