fbpx

De valkuilen van me-time en hoe je ze ontwijkt

‘Me-time’. Een modewoord, of zit er meer achter? Volgens Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en expert in holisme en hoogsensitiviteit, is het veel meer dan alleen een hippe term. Jezelf op nummer één zetten is enorm belangrijk. En tegelijkertijd vaak zó moeilijk, helemaal als je HSP bent. In dit artikel ontdek je waarom het zo moeilijk is om jezelf op de eerste plek te zetten én hoe je dit toch kunt doen.

Dit kan hem zitten in verschillende aspecten, zoals:

  • Te streng zijn voor jezelf;
  • Geen ‘nee’ kunnen zeggen;
  • Een te volle agenda hebben, en/of
  • Bang zijn voor de stilte.

Om goed in balans te blijven, is het belangrijk dat elk holistisch niveau voldoende aandacht krijgt. Dat wil zeggen: je fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische niveau. Waar heb je op welk niveau behoefte aan? Doen waar je écht behoefte aan hebt. Het klinkt makkelijk, maar het blijkt voor veel mensen één van de grootste uitdagingen. Slapen als je moe bent. Een lange wandeling om je hoofd even leeg te maken. Of juist even helemaal niets. Hoe fijn het idee ook is: we geven er veel vaker niet aan toe, dan wel. Wat houdt je tegen om jezelf zo nu en dan te geven waar je behoefte aan hebt? Of beter gezegd: wat je nodig hebt om in balans te blijven?

Te streng zijn voor jezelf

Wat moet jij allemaal van jezelf? We zijn vaak geneigd om alsmaar door te gaan. Om altijd maar productief bezig te zijn. Maar hoe meer je moet, hoe minder ruimte er is om dingen te mogen. Terwijl het in wezen aan jou is wat je doet met de tijd die jou met dit leven gegeven is. Mooi om je te realiseren, is dat je niet bent geboren met al die verwachtingen van jezelf. Deze heb je gaandeweg opgedaan, opgroeiend in een maatschappij waarin je vooral gestimuleerd werd om altijd maar alles te geven. Weet je nog hoe vrij je je voelde als kind? Hoe tijdloos het kon voelen, als je in de vakanties aan het spelen was? Voelde je je toen ook maar enigszins schuldig over dat je niet productief bezig was? Die vrijheid mag je jezelf nu evengoed gunnen.

Geen ‘nee’ kunnen zeggen

Elke dag heb je te maken met verwachtingen. Van jezelf, maar ook van anderen. Je werkgever wijst jou bijvoorbeeld een extra project toe. Of je geliefde wil samen naar een feestje, terwijl je eigenlijk geen puf hebt. Vaak is het lastig om ‘nee’ te zeggen. Zeker als je hoogsensitief bent, sta je het liefst altijd voor iedereen klaar. Maar al die dingen naast je dagelijkse to-do’s vragen extra energie van je. En het is logisch dat je deze niet altijd hebt. Schuldgevoel is nergens voor nodig. Het kan helpen om te realiseren dat een ‘nee’ tegen een ander, een ‘ja’ tegen jezelf betekent. En dat je er beter voor anderen kunt zijn, als je spaarzaam omgaat met je energie.

Een te volle agenda hebben

Soms lukt het niet om tijd voor jezelf te vinden, simpelweg omdat je agenda al te vol staat. Haast jij je elke dag van afspraak naar afspraak? Van to-do naar to-do? Dan is het hoog tijd om waar mogelijk iets uit je agenda te schrappen. Met deze manier van leven staat een burn-out namelijk al snel om de hoek. Wees niet bang om om hulp te vragen. Misschien kan een collega bijvoorbeeld wat werk uit handen nemen. En wees kritisch bij het plannen van afspraken. Vraag jezelf af: in hoeverre geeft dit me energie, en in hoeverre vraagt het energie van me?

Bang zijn voor de stilte

Even een directe vraag: hoe verslaafd ben jij aan ‘bezig zijn’? Zit je bijvoorbeeld meteen op social media te scrollen, zodra je even een moment van pauze hebt? Als je merkt dat je jezelf blijft voeden met dingen die niet écht rust geven, kun je je afvragen wat hierachter zit. Kan het zijn dat je de stilte ontwijkt? Wat zou er gebeuren als de ruis in je hoofd ineens tot rust komt? Welke gedachten en gevoelens komen dan bij je naar boven? Dit kan confronterend zijn. Toch is het belangrijk om ruimte te geven aan wat zich op zo’n moment aandient. Het is namelijk vaak makkelijk om weg te lopen voor pijnlijke gedachten en gevoelens. Lees: afleiding te zoeken in to-do’s. Maar je kunt iets alleen écht verwerken en loslaten door het te doorvoelen. Dus: sit with it. Zo bevrijd je jezelf ervan en kun je de mooiste versie van jezelf zijn.

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl 

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF