fbpx

De tijd dringt: Oscar Westbroek zoekt met spoed een stamceldonor

Na de uitzending van 6 juli 2016 van RTL Late Night sprak Wendy met Oscar Westbroek over zijn leukemie. Helaas gaat het niet goed met Oscar, de leukemie is teruggekomen. De tijd begint te dringen om een geschikte stamceldonor te vinden. De moeder van Oscar roept daarom mensen met Indisch of Aziatisch bloed op om zich aan te melden bij de Stichting Matchis. Wij willen Oscar helpen.

Een periode ging het weer goed met Oscar. Hij had zijn studie weer opgepakt en in september zelfs de Dam tot Dam loop gelopen. Helaas is de leukemie nu weer terug. Oscar ondergaat nu een heftige chemokuur waarbij de leukemiecellen kapot worden gemaakt. Uit onderzoek vorige week is gebleken dat er leukemiecellen in zijn hersenvocht en beenmerg zitten. Het is nu een kwestie van afwachten of deze kuur aanslaat. Pas wanneer de kuur aanslaat kan de volgende kuur gestart worden. Deze kuur is een voorbereiding op de stamceltransplantatie. 

Matchis

In 2015 kon er geen geschikte stamceldonor gevonden worden. Daarom probeerden de artsen de ziekte met medicijnen en chemo onder bedwang te krijgen. Omdat de leukemie is teruggekomen is een stamceldonatie nu nog de enige mogelijke oplossing voor Oscar. Hij heeft een Indische vader en een Nederlandse moeder, waardoor het  moeilijk is om de juiste match te vinden. Vandaar de wanhoopskreet van de moeder van Oscar roept. Zij  doet een oproep aan alle mensen met Indisch of Aziatisch bloed om zich aan te melden bij de stichting Matchis, die zorgt voor de registratie van nieuwe stamceldonoren. Probleem is dat er veel meer mensen met een blanke huidskleur geregistreerd staan als donor dan mensen met een Indische achtergrond. Het is voor andere etnische achtergronden daardoor lastig om een geschikte donor te vinden. Welke bloedgroep iemand heeft maakt niet uit, het gaat om de genen.

Elke aanvraag een stap dichterbij

Heb jij Indisch of Aziatisch bloed en zou je Oscar willen helpen? Meld je dan nu aan als donor via www.matchis.nl.  Nadat je je hebt aangemeld via Matchis ontvang je binnen twee dagen een wattenstaafje waar je je wangslijm mee kunt afnemen. Dezelfde dag moet dit teruggestuurd worden naar het laboratorium zodat er gekeken kan worden of er een match is.  Daarnaast is er een Facebookpagina aangemaakt voor Oscar waar evenementen worden gedeeld om zo actie te ondernemen voor de zoektocht om een geschikte donor te vinden. 

Ook pien heeft een stamceldonor nodig.


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF