fbpx

De overwinning. Sarah’s leven werd geleid door haar angststoornis, maar dankzij een spirituele energieweek kreeg ze de regie weer in eigen handen: ‘Ik heb de kracht teruggevonden’

Sarah leefde jarenlang in angst en spanning. Met therapiesessies en antidepressiva onderdrukte ze haar paniekaanvallen, maar haar gegeneraliseerde angststoornis ging niet weg. Maar door middel van een spirituele energieweek kwam Sarah op een keerpunt: ze ontdekte de kern van haar angststoornis en leerde te leven vanuit haar eigen kracht.

‘Mijn leven werd lange tijd beheerst door een angststoornis. Het begon toen ik als 17-jarig meisje mijn eerste paniekaanval kreeg. Echt een aanleiding is er nooit voor geweest. Het gebeurde ineens. Ik werd midden in de nacht wakker toen mijn hart steeds harder begon te kloppen. Ik schrok er zo van, en ik had geen idee wat er met mij gebeurde. Mijn hart ging steeds sneller tekeer, ik kon hem zelfs van buitenaf horen kloppen. Ik dacht dat ik dood ging en rende naar de slaapkamer van mijn ouders, waar mijn vader me wist te kalmeren. De volgende dag ben ik naar de huisarts gegaan en die vertelde mij dat het een paniekaanval is geweest. Ik hoopte dat dit de eerste en laatste keer zou zijn, maar helaas bleek het de eerste van een lange periode vol aanvallen.

Psycholoog en antidepressiva

‘De paniekaanvallen werden onderdeel van mij. Het kwam op wanneer ik alleen was, maar ook in het openbaar. Na elke aanval probeerde ik de oorzaak te herleiden, maar ik had geen idee waar het vandaan kwam. Ik ging naar een psycholoog om te praten en ik hield mezelf overeind met antidepressiva. Mijn huisarts omschreef het met de woorden: ‘Iemand met suikerziekte heeft insuline nodig, en jij hebt vanwege je angststoornis dit medicijn nodig.’ Ik vertrouwde natuurlijk volledig op mijn arts en ik begon de pilletjes te slikken.Ik had op dat moment geen idee dat dit medicijn zo heftig was, maar het werkte. Langzaam verdween die continue angst en kon ik weer nuchter naar dingen kijken. Ik durfde weer dingen te ondernemen zonder dubbel na te hoeven denken. Ik had het gevoel dat ik weer mezelf kon zijn.’

Slapen met het licht aan

‘Jarenlang leek mijn angststoornis weg te zijn, tot ik als jonge moeder op mijn 28e plotseling opnieuw een paniekaanval kreeg. Ik zat met mijn dochtertje op de spoedeisende hulp en raakte volledig in paniek. Eerst dacht ik nog dat het een incident was, maar de volgende dag kreeg ik in de auto op weg naar mijn werk wéér een aanval. Alles om mij heen werd steeds waziger en mijn hart ging als een malle tekeer. Ik moest natuurlijk de auto aan de kant zetten, maar in plaats daarvan reed ik keihard door. Ik weet niet waarom. Alles wat om mij heen gebeurde kreeg ik niet meer binnen. Eenmaal op mijn werk ben ik in huilen uitgebarsten en daar ben ik in de drie weken die volgden niet meer mee gestopt. De diagnose van de huisarts en psycholoog: burn-out met gegeneraliseerde angststoornis. Ik was weer terug bij af.’

‘Die weken erna heb ik elke nacht bij mijn eigen moeder in bed geslapen met het licht aan. Ik kreeg weer therapie en een ophoging van de medicatie tegen de paniekaanvallen. Maar juist vanaf dat moment knapte er iets bij mij. Ik voelde dat die therapiesessies mij niet verder hielpen en de ophoging van de medicatie wilde ik ook voorkomen. Ik realiseerde dat al die ellende terug kwam omdat ik het eerder niet goed heb aangepakt. De beerput besloot ik helemaal open te trekken en ik ging uitzoeken waar het ondefinieerbare gevoel vandaan kwam.’

keerpunt

‘Via een collega kwam ik bij een spiritueel centrum in Limburg terecht. Dit is een plek waar bezielde ontwikkeling centraal stond. Redelijk spiritueel ook. Het voelde als een soort laatste kans voor mij, de laatste kans om van die angsten af te komen. En dit was voor mij ook echt het keerpunt. Ik volgde een energieweek in een soort oud klooster. Elke dag werden er leersessies gehouden die waren verdeeld in chakra’s. Ik stelde mezelf volledig open en dat gaf mij de mogelijkheid om dichter bij mijn gevoel te komen. Trauma’s werden helder gemaakt, terwijl ik daarvoor nog niet wist dat ik ze had gecreëerd. Zo diep waas ik met een psycholoog nog nooit gekomen.’

‘De energieweek heeft mij handvaten gegeven om eindelijk mijn angststoornis te kunnen overwinnen. Ik leerde dat mijn angststoornis niet voortkwam uit één specifieke gebeurtenis. Het was een reactie van mijn lichaam op blokkades die ik gedurende mijn leven heb opgebouwd. Eigenlijk waren het vooral onschuldige gebeurtenissen, waardoor ik al op jonge leeftijd van mijn kern ben afgedreven en niet meer voelde wat mijn eigen koers was. Ik heb me altijd in een liefdevolle en veilige omgeving begeven, problemen werden voorkomen of voor me opgelost, maar daardoor heb ik mezelf niet helemaal ontwikkeld naar mijn eigen zelf.’

‘Juist na die week ben ik meer gaan vertrouwen op mijn eigen kunnen. Ik ben me volledig gaan verdiepen in de spiritualiteit en leerde steeds meer dingen over mijzelf waar ik geen weet van had. Ik bouwde de antidepressiva steeds verder af. Het is voor mij niet een oplossing, en ik realiseerde dat dat eigenlijk nooit is geweest.’

Mijn overwinning

‘Mijn overwinning is dat ik de kracht in mijzelf heb gevonden. Mijn zelfherstellend vermogen heb ik aan kunnen zetten waardoor ik die angststoornis heb kunnen overwinnen. Ik weet nu: als ik niet goed voor mezelf zorg dan komt er weleens een paniekaanval op de proppen. Maar ik schrik er niet meer van, ik ben zelfs dankbaar voor het signaal dat ik weer gas terug moet nemen op zo’n moment. Inmiddels ben ik bijna van de antidepressiva af. Ik werk als schrijfcoach en help mensen hun eigen verhaal ontdekken en vertellen. Omdat ik geloof dat je kunt leren van elkaar, elkaar kunt versterken door open te zijn. Daarnaast hebben we een tweede kindje gekregen. Natuurlijk ga ik nog weleens richting te veel spanning en angsten, maar ik heb het nu onder controle. Angst is nog steeds mijn kwetsbaarheid, maar het zal nooit meer de regie overnemen.’

Lees ook deze verhalen uit De overwinning:

De overwinning. Schrijfster Nikki kreeg op haar 17e een burn-out: ‘Het heeft me geleerd dat mijn zelfwaarde niet afhangt van wat ik presteer’

De overwinning. Hannah hield PTSS over aan een traumatische bevalling: ‘Met EMDR-therapie heb ik het kunnen verwerken’

De overwinning. Bianca kwam zonder spullen op straat te staan met een schuld van 30.000 euro: ‘Het was één groot geheim voor iedereen om mij heen’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF