fbpx

De 5 bekendste yogavormen

De 5 bekendste yogavormen Ben je de hele dag maar aan het hollen of ben je aan het piekeren? Yoya is de perfecte manier om even te ontspannen. Wat voor vormen van yoga zijn er en welke vorm van yoga is geschikt voor jou? Wij zetten de bekendste yogavormen op een rij.

1. Hatha

Bij Hatha yoga kun je alle klassieke yogaposes aanleren, er zijn er meer dan 200. Hatha kent een paar series, waarbij je verschillende poses in een bepaalde volgorde achter elkaar doet. Voor het overgrote deel doe je de poses één voor één terwijl je je focust op je ademhaling. Dat doet wonderen voor je concentratievermogen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Illinois bleek dat twintig minuten Hatha yoga meer doet voor je denkvermogen dan twintig minuten sporten. Deelnemers aan het onderzoek konden na een yogasessie beter focussen, sneller en nauwkeuriger informatie verwerken en beter leren.

2. Ashtanga, Power Yoga of Vinyasa Flow

Dit is een dynamische en intensieve vorm van yoga met als typisch kenmerk series van in elkaar overvloeiende houdingen. De Amerikaan Bryan Kest studeerde in de jaren 80 bij yogagoeroe Pattabhi Jois en maakte er voor de westerse wereld een eigen, meer toegankelijke versie van: Power Yoga. De meeste yogastudio’s hanteren nu de naam Vinyasa of Vinyasa Flow voor deze moderne variant van Ashtanga Yoga.

Het zet iedere spier in je lichaam aan het werk, terwijl je in een flink tempo van de ene naar de andere pose beweegt. Je bouwt aan fysieke en mentale kracht en wordt uitgedaagd daarin je grenzen op te zoeken. Door Power Yoga ontdek je hoe sterk je lichaam en geest zijn als ze samenwerken. Na een paar sessies merk je al dat je zelfvertrouwen toeneemt.

3. Bikram

De perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen, én de favoriete yoga van Wendy: Bikram. ‘Bikrammen’ doe je in een studio die tot 40 graden wordt verwarmd. Dat vereist discipline en doorzettingsvermogen. Bikram bestaat uit 26 vaste houdingen, waardoor je precies weet waar je aan toe bent.

Het keiharde werken en zweten verbetert niet alleen je fysieke, mentale en spirituele welzijn, maar ontgift en reinigt ook je lichaam. Bovendien wordt je inspanning beloond met een diepe staat van ontspanning.

Motivatie nodig? Lees: ‘8 redenen waarom yoga goed voor je is‘.

4. Yin

Yin yoga is precies het tegenovergestelde van Bikram. Het is gebaseerd op Taoïstische concept van yin en yang, het idee van tegenovergestelde krachten die elkaar nodig hebben om in balans te zijn.

Behalve een oefening in kalmte en geduld, en heerlijk voor het slapengaan, is deze specifieke vorm van yoga bijzonder efficiënt voor het krijgen van soepele spieren. Met het minutenlang vasthouden van stretchoefeningen stimuleer je het bindweefsel en herstel je je mobiliteit en flexibiliteit.

5. Kundalini

Deze yogavorm wordt ook wel bewustzijnsyoga genoemd. Het is een therapeutische, spirituele yogastijl die gericht is op het stimuleren van je zenuwstelsel en klierensysteem, en het vrijmaken van de energie in je stuit- of wortelchakra.

Het bestaat uit veel gezang, ademhalingstechnieken en fysieke oefeningen gericht op het vrijmaken van je Kundalini-energie. Dit klinkt misschien zweverig, maar je kan er niet omheen dat je na een goede les stuitert van de energie.

Natuurlijk zijn er nog meer vormen van yoga, maar dit zijn wel de 5 bekendste yogavormen. Welke is geschikt voor jou?

Tekst: Angélique Heijligers
Fotografie: Moon Jansen
Video’s: Youtube

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF