fbpx

De 3 positieve effecten van yoga en bodybalance

Laura Pels is healthcoach, personal trainer én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven. Deze keer: de 3 positieve effecten van yoga en bodybalance.

‘Wereldwijd is er veel onderzoek gedaan naar yoga. Deze onderzoeken tonen keer op keer aan dat het regelmatig doen aan yoga een duidelijk effect heeft op je psychisch welbevinden en je gezondheid. Daarom is het een ​​geweldige aanvulling op je wekelijkse fitnessroutine.

Een aantal belangrijke effecten die uit onderzoek blijken, zijn:

1. Yoga verbetert je psychische gezondheid

  • Yoga levert een positieve bijdrage aan het verminderen van stress. Het is effectief bij de behandeling van emotionele stress-gerelateerde klachten.
  • De effecten van yoga zijn volgens onderzoek zelfs vergelijkbaar met die van farmacologische behandeling, groepstherapie en massage

2. Yoga verbetert je fysiologische gezondheid

  • Yoga heeft een positief effect op de fysieke fitheid (kracht, cardiorespiratoire functie) en de balans bij oudere volwassenen.
  • Uit onderzoek blijkt dat yoga een gunstig effect heeft op je (HDL) cholesterol en je diastolische bloeddruk. Er is ook bewijs dat het beoefenen van yoga lage rugpijn vermindert.

3. Yoga verbetert je lichaamssamenstelling

  • Yoga is een succesvolle methode voor het behoud van een gezond gewicht en preventie van obesitas. Bij de beoefening van yoga gedurende 60 minuten, 3 keer per week en voor 3 maanden of langer, werd bij onderzoek een vermindering van het gewicht en de Body Mass Index (BMI) geconstateerd.
  • Het beoefenen van yoga is een effectieve methode om het lichaamsgewicht te verminderen bij volwassenen met overgewicht.

Lees ook: ‘3 redenen om aan core training te doen

Als je van yoga houdt, dan heb je misschien ook weleens van bodybalance gehoord. Bodybalance is een op yoga, tai chi, en pilates gebaseerde workout die een aantal dezelfde voordelen oplevert als yoga. Tijdens een Bodybalance les verbeter je je flexibiliteit en bouw je (core) kracht op.

Holistische workout

Door een serie van verschillende stretches, bewegingen en houdingen op prachtige muziek, ontstaat er bij Bodybalance een holistische workout die het lichaam in een toestand van harmonie en balans brengt. Net als bij yoga zijn een gecontroleerde ademhaling en concentratie belangrijk tijdens een Bodybalance les. Na afloop ervaar je een gevoel van rust en kalmte.

Een onderzoek uit 2008 heeft het effect gemeten van het 3 keer per week volgen van een Bodybalance workout, gedurende 12 weken. Deelnemers aan het onderzoek ervaarden een significante toename van hun core kracht en flexibiliteit, maar ook een verlaging van hun stress niveau.

Variatie

Heb je nog niet eerder aan yoga hebt gedaan, dan is Bodybalance een hele goede introductie. Beoefen je al een vorm van yoga, dan zul je genieten van de variatie bij Bodybalance. Mocht Bodybalance op het lesrooster staan van jouw sportschool: probeer het eens!

Vraag & antwoord

Heb je vragen over core trainen? Heb je een blessure en weet je niet of je wel kunt blijven trainen? Wil je weten hoe je het beste snel aan je conditie kunt werken? Wil je tips over het trainen van je benen, billen en buik of heb je een andere vraag? Laura geeft elke maand antwoord op jouw vragen. Mail je vraag o.v.v. Laura Pels naar online@wendymultimedia.nl.

Deze maand gaf Laura Pels op de vraag van Annet: Wat kost een personal trainer?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF