fbpx

Daphne kreeg twee soorten kanker tegelijk: ‘Het vertrouwen in m’n lijf terugvinden, is zwaar’

Op drieëndertigjarige leeftijd zakte de wereld onder Daphne’s (37) voeten vandaan. Twee keer. Ze had Hodgkin en een maand later bleek ze óók borstkanker met uitzaaiingen naar haar lymfe te hebben. Dubbel pech, want deze twee vormen van kanker hebben niets met elkaar te maken.

Toch luidt haar motto nog steeds: ‘Heb geen spijt van de dingen die je gedaan hebt, maar juist van wat je niet hebt gedaan.’

Wat ging er door je hoofd toen je hoorde dat je ziek was?

‘Ik had al een paar weken vage klachten, van een opgezette klier in mijn nek en bij mijn borstbeen tot nachtzweten. Je kon mijn dekens letterlijk uitwringen. Tijdens een hardloopevenement ging het lichamelijk helemaal niet, terwijl ik tijdens het trainen nergens last van had. Toen begonnen de alarmbellen te rinkelen. Ik googelde mijn klachten en kwam elke keer op ‘hodgkin’ uit. Bij de huisarts werd meteen bloed afgenomen en twee uur later werd ik gebeld dat ik naar het ziekenhuis moest. Drie uur later werd ik door de huisarts gebeld of ik om 17.15 uur met iemand naar de praktijk wilde komen. Lees: de praktijk sluit normaal altijd om 17.00 uur, dus je snapt dat mijn hart uit mijn lijf sprong. Daar kreeg ik het nieuws te horen. Aan de ene kant wordt je gevoel bevestigd en aan de andere kant wil je dat helemaal niet horen. ‘

Twee soorten kanker: Hodgkin én borstkanker…

Daphne Twee Soorten Kanker Happy on Friday wendyonline.nl Daphne kreeg twee soorten kanker tegelijk: ‘Het vertrouwen in m'n lijf terugvinden, is zwaar’

Daphne Lange werd gefotografeerd door Chantal Spieard en geïnterviewd door Josephine Kay.

‘Bij het uitspreken van de woorden: “Helaas is het slecht nieuws en hebben ze lymfklierkanker, of ook wel Hodgkin, vastgesteld”. Die welbekende grond zakte letterlijk weg. Er werd gevloekt, gehuild en je denkt dat het niet over jou gaat. Ongeloof, angst en wanhoop zijn de woorden die mijn gevoel omschreven. Maar je gaat ook meteen op overlevingsstand. Een maand later, kreeg ik nog een klap. Ik kreeg de diagnose borstkanker met uitzaaiing naar mijn lymfe. Daarna begon het behandeltraject van tweeënhalf jaar.’

Wat merk je dagelijks van je ziekte?

‘Dat mijn concentratie ver te zoeken is en mijn geheugen me ontzettend vaak in de steek laat. Vroeger wist ik alle verjaardagen uit mijn hoofd, nu vergeet ik ze bijna allemaal. Zonder boodschappenlijstje naar de supermarkt kan ook niet meer, want als ik dat doe weet ik echt niet meer waar ik voor kwam. Ook is er de vermoeidheid. Deze speelt te pas en te onpas op.’

Wat zijn de zwaarste momenten?

‘Angst! Je hebt echt een leven voor de kanker, en daarna. Je onbezonnenheid is weg. Als je een pijntje voelt, gaan meteen al je voelsprieten op scherp. Het vertrouwen in je lijf kwijt zijn en dat weer terug moeten vinden, is een hele opgave. Maar ik heb mezelf nog beter leren kennen. Ik ben niet in een hoekje gaan zitten toen het even niet ging zoals het zou moeten en ik ben altijd positief gebleven. Ik ben een vechter.’

Lees ook: Annemee vocht al 3 keer tegen kanker: ‘Ik merk gewoon hoe kostbaar tijd is’

Wat maakt jou sterk?

‘Luuk mijn vriend – met wie ik al negen jaar een relatie heb, mijn familie en vrienden. Die zijn zo belangrijk. Voordat ik ziek werd, genoot ik al ontzettend van het leven. Bij twijfel deed ik iets altijd wél en dat heeft me veel moois opgeleverd. Wat me sterkt, zijn nog steeds de leuke dingen. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals een prachtige zonsondergang waarbij de lucht mooi kleurt, een cappuccino of wijntje drinken, lunchen of uiteten, shoppen, stappen, foto’s maken, mijn eigen blog foodandflipflops.com en reizen. Als de zon schijnt, ben ik al een gelukkig mens.’

Happy on Friday

Het interview is onderdeel van het project Happy on Friday, bedacht en opgezet door Kim van der Hoeven: ‘Uit eigen ervaring ken ik de impact van ernstig ziek zijn. Ik bleek – net als mijn zusjes en moeder – het borstkankergen BRCA1 te hebben. Ik had een leuke, creatieve baan als beeldproducer bij magazine Glamour en genoot van mijn leven in Amsterdam.

In één klap nam alles een totaal andere wending toen ik ook – net als mijn zusjes – de diagnose borstkanker kreeg. Na drie heftige operaties, waaronder een borstreconstructie, en een langdurig herstel, zit ik eindelijk weer lekker in mijn vel. Mijn toekomst ziet er weer rooskleurig uit.
 Toen één van mijn zusjes een aantal jaar geleden mee deed aan het project ‘Borstbeeld’, waarbij 12 bekende fotografen vrouwen met borstkanker portretteerden, werd ik geïnspireerd. Trots en vol kracht straalde ze op een prachtige grote foto, geëxposeerd op het Museumplein in Amsterdam. Daar is het idee voor Happy on Friday geboren.

Meer lezen van Happy on Friday: Bregtje was ernstig depressief: ‘Ik ben niet meer dezelfde persoon’

Voordat ik ziek werd organiseerde ik als beeldproducer fotoshoots met topteams uit de Nederlandse modewereld. Voor Happy on Friday wil ik mijn ervaring als creatief producer inzetten met de topteams van Nederland om vrouwen in een moeilijke periode van hun leven het gevoel van eigenwaarde terug geven. Een periode die ze kunnen afsluiten met een mooi portret die ze door hun omgeving cadeau krijgen of die je jezelf cadeau geeft.”

Wil jij ook zo’n mooie foto of wil je dit iemand cadeau geven na een zware tijd? Kijk eens op happyonfriday.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF