fbpx

Dai Carter over mentale kracht: ‘Ik zie het als een levenslange reis om daarmee bezig te zijn’

Dai Carter werd bij het grote publiek bekend door het tv-programma Kamp van Koningsbrugge en zijn boek ‘Nu of nooit’. Tien jaar lang zette hij zich in voor de commando’s en nu wil hij inspireren met zijn opgedane ervaringen in mentale kracht.

Wat is het verschil met je eerste boek, ‘Nu of nooit’?

‘Nu of nooit’ was bouwen aan je mentale kracht met levenslessen van een commando speciale operaties. Daarin stonden veel persoonlijke verhalen over de commando opleiding en de missies. In ‘Mentale kracht’ geef ik een uitgebreidere beschrijving van wat mentale kracht betekent. Ik heb een model ontwikkeld. Aan de hand van dat model neem ik de lezers mee in de twee belangrijkste thema’s van mentale kracht: weerbaarheid en veerkracht. Door mijn levenslange studie van mentale kracht en door behoorlijk goed literatuuronderzoek te doen, ben ik tot de conclusie gekomen waar weerbaarheid en veerkracht uit bestaan en hoe je het kan integreren in je leven.’

In dit boek ga je er dus veel dieper op de onderwerpen weerbaarheid en veerkracht, wat betekenen die woorden voor jou?

‘Weerbaarheid is het vermogen om om te gaan met heftige levensgebeurtenissen, terwijl ze gebeuren. Als kind bouw je in een weerbare omgeving muurtjes op. Het is heel interessant om te bekijken wat voor muurtjes dat zijn, want dan kan je de kracht ervan zien en kun je tot het inzicht komen dat sommige muurtjes niet meer dienen voor het moment waar je nu in leeft. Als het gaat om stressvolle tijden of heftige levensgebeurtenissen moet je weerbaar zijn om te overleven. Maar als je uit die situatie bent, heeft het misschien geen zin meer om de muurtjes hoog te houden, omdat ze je beperken. Dat is naar mijn mening wat veerkracht is. Het is je vermogen om terug te veren na heftige levensgebeurtenissen door te verbinden met jezelf en de mensen waarvan je houdt.’

Waar is jouw weerbaarheid ontstaan?

‘Ik rij nu vlakbij de plek waar ik ben opgegroeid, achter de brug is waar ik ben geboren. Op het plein werd ik getest op mijn weerbaarheid. Ik denk dat ik als kind al gevoelig was voor energieën. Door mijn gevoeligheid was ik geneigd om snel muurtjes op te bouwen om te overleven in die omgeving. Op mijn twintigste heb ik mijn groene baret gehaald, omdat ik al weerbaar was. Anders kun je nooit zo’n opleiding halen…’

Hoe was het schrijven van dit boek?

‘Het is een behoorlijke reis geweest als het gaat om zelfreflectie en zelfkennis. Het was zeker niet makkelijk. Als ik het heb over de sessies bij de psycholoog, waren het ook taaie sessies die wat van mijn mentale kracht vroegen. Ik heb er een studie van gemaakt, omdat ik er op jonge leeftijd al mee werd geconfronteerd. Vanaf het moment dat mijn ouders uit elkaar gingen, op mijn zevende, ben ik de reis van mentale kracht begonnen en ben ik tot de kennis gekomen die ik nu heb. Dit heb ik verder opgebouwd door mijn tijd bij de commando’s en mijn studie psychologie.’

Dai Carter

Is jouw zelfonderzoek dan nu ook afgerond?

Hell no. Zo zie ik de reis van mentale kracht ook. Het is in dat opzicht oneindig. Voor mij bestaat mentale kracht uit alle fysieke, cognitieve, emotionele, spirituele vaardigheden en processen die je bewustzijn positief beïnvloeden. Door het op die manieren te bekijken, kun je je leven op vier componenten vorm geven. Mentale kracht leert mij beter kabbelen door het leven in plaats van de diepe dalen en hoge pieken die ik in het verleden had.

Voor mij is het noodzakelijk om nog aan het emotionele component te werken. Het grootste deel van mijn leven was er geen ruimte voor emoties. Ik heb nooit geleerd om over mijn emoties te praten. Tegen alle mensen die vluchten in drank of sport zou ik willen zeggen: kijk jezelf in de spiegel aan en durf je kwetsbaar op te stellen, anders ga je daar niet in groeien.’

Iedereen kan het leren, wat is de eerste stap?

‘Vanuit de natuur heeft iedereen al meegekregen dat je weerbaar bent, maar vaak weet je nog niet hoe je dat kunt toepassen. Als je erachter komt welke overlevingsmechanismen je hebt gebruikt om te komen waar je nu bent, kun je ook leren sleutelen. Jouw overlevingsstrategieën hebben je ver gebracht. Het inzicht hoe het je heeft geholpen, gaat je al heel erg helpen.

In mei ga ik een theatertour doen over mentale kracht. Daar zal ik deze verhalen ook delen, naast een aantal persoonlijke verhalen. Ik zie dat het mensen raakt en inspireert. Het is mijn doel om zaadjes te planten om mensen krachtiger te laten worden.’

Dai Carter

‘Mentale kracht’ is uitgegeven bij Prometheus en te koop voor 21,99 via deze link.

Beelden Kamp van Koningsbrugge: Elvin BoerWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF