fbpx

Creëer een vast ochtendritueel voor meer rust in je leven

Als je een ochtendritueel maar vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf een gewoonte waar je niet meer zonder wilt. Zo’n ochtendritueel kan helpen om de dag rustig te beginnen en die rust gedurende de dag beter vast te houden. Elke ochtend tien minuten mediteren, een aantal yoga- en stretchoefeningen doen: ontdek wat je zelf het prettigst vindt en probeer hier eens elke ochtend ruimte voor te maken. We delen een blog van Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, waarin ze uitlegt waarom een vast ochtendritueel zo prettig is.

De kracht van een ochtendritueel

Zie jezelf als een blank canvas, waar de dag op geschilderd wordt. Wanneer de wekker gaat komt er abrupt een einde aan die diepgaande droom. Appjes, pushmeldingen en gemiste oproepen verschijnen direct in beeld tijdens het uitzetten van het alarm. In plaats van ontspannen ontwaken met een fijn ochtendritueel, krijgt vriendin A een half boekwerk terug. Dat ene werkmailtje kan ook wel even snel verstuurd worden en het nieuws? Dat komt direct (en hard) binnen. Al deze input en reacties zetten de basis van jouw schilderij. Naast de smartphone, zijn er nog de partners die om aandacht vragen, labradoodles met hoge nood en moeders weten helemaal wat hectiek in de ochtend betekent. Prikkels, prikkels en nog meer prikkels. Je schilderij is al zo vol, dat er eigenlijk niets meer bij kan.

De kracht van een ochtendritueel schuilt hem in de herhaling

Een ochtend vol prikkels en stress betekent geheid een lege batterij aan het einde van de dag. Het tegenovergestelde geldt voor een ochtendroutine die draait om ontspanning en rust. Tijdens het ontwaken ben je op je puurste en deze staat van zijn wil je zo lang mogelijk vasthouden. Al zo vaak is het door je gedachten geschoten, hoe je de ochtend anders kunt indelen? Op een krachtige manier die bij jouw leven past. Zodat de toon van de dag direct wordt gezet. De kracht van een ochtendritueel schuilt hem in de herhaling. Waarbij alles draait om de dag zo dicht mogelijk bij jezelf te starten met zo min mogelijk afleiding van buitenaf. Als je een ochtendritueel maar vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf een gewoonte waar je niet meer zonder wilt.

5 tips voor het creëren van een ochtendritueel

1. Laat je telefoon nog even verder slapen

Vanaf nu is de slaapkamer verboden terrein voor smartphones. Zet het alarm op een authentieke wekker én voordat de rest van jouw huishouden ontwaakt. Is dit iets te rigide? Vooruit, dan mag de vliegtuigmodus worden geactiveerd. Zolang er maar geen enkel pushbericht de kans krijgt om iets in het brein te activeren.

2. Ontwaak op een plek waar je niet gestoord kunt worden

Misschien kun je de schuur in de tuin ombouwen tot zen-plek, de zolder of een andere relax ruimte in of rondom huis. Richt deze in met een meditatiekussen, yogamat, dekentje, geurkazen of andere sfeermakers. Ook leg je hier een mooi schriftje neer met een pen, je lievelingsboek en eventueel een tijdschrift. Dit is de plek waar jouw dag in alle rust begint.

3. Hydrateer je lichaam

Het verschilt per persoon, maar gemiddeld verliezen we tussen de één en twee liter vocht per nacht. Een ideaal ochtendritueel focust zich op de drie-eenheid tussen lichaam, geest en ziel. Drink een glas lauwwarm water met citroensap, zet een pot thee of vul een karaf met munt en citroen. Laat de koffie nog even staan tot na negen uur, anders verstoort dit het natuurlijke proces van ontwaken en koffie onttrekt vocht. Wil je gelijk een geluksmoment creëren? Maak dan golden milk of een matcha latte.

4. Mediteer

De ochtend is het beste moment voor een meditatie. Door de pure staat van zijn kom je sneller in contact met je innerlijke bron. Daarbij werkt een meditatie als een sneloplader. Kies er één om beter te aarden, een meditatie die focust op de ademhaling of een meditatie voor extra energie. Sluit deze af met het beoefenen van dankbaarheid. Spreek drie dingen zachtjes uit of noteer in het schitterende schrift waar je dankbaar voor bent. Op deze manier ontstaat een dankbaarheidsdagboek; een mooie momentopname om later nog eens terug te lezen.

5. Doe één ding tegelijk

Maak een heerlijk ontbijt klaar en geniet hiervan in stilte. Lees een hoofdstuk uit een boek, of blader wat door een tijdschrift. Wat het ook is; doe het mindful. Dit houdt in dat je jouw aandacht op één taak tegelijkertijd richt. Eet je, dan eet je. Lees je, dan lees je. Dit is ook het moment om te journalen, een yoga flow te doen of iets anders waar je blij van wordt.

Lauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze drie jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

shoeless

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF