fbpx

Columniste Chimène van Oosterhout over haar eilandliefde: ‘Ik voel me direct thuis op een eiland’

Ze werd geboren op een eiland en voelt zich op elk eiland direct thuis. De pittoreske dorpjes, de zilte lucht, de relaxte leefstijl en overal de zee rondom zorgen er altijd voor dat Chimène van Oosterhout zich meteen ontspannen voelt als ze haar voeten op eilandgrond zet. 

Wat hou ik van eilanden. Ik weet niet of dat komt door het feit dat ik geboren ben op een eiland en er tot mijn zevende jaar heb gewoond en geleefd, maar ik voel me direct thuis op een eiland. Of dat nou mijn geboorte-eiland Curaçao is of buureiland Bonaire, de Griekse archipel, de Canarische eilanden of zelfs de TVTAS (de Waddeneilanden), ik vind ze allemaal geweldig. Direct als ik mijn voeten op eilandgrond zet, neemt de stress af en de rust toe. Heerlijk. De zilte zeelucht, de vriendelijke vibe van de eilandbewoners en de relaxte levensstijl spreken mij enorm aan. Waarschijnlijk zit dat in mijn bloed dus, maar ik heb wel degelijk een Nederlandse inslag door mijn aderen lopen. Zo kan ik me de eerste dagen enorm verwonderen over het leeftempo op zo’n eiland. Alles is manana manana, of er gebeurt helemaal niets op het moment dat je een vraag hebt – bijvoorbeeld over waar een product in de supermarkt ligt. Het mag de pret niet drukken. De flora en fauna, de leuke pittoreske restaurants en niet te vergeten de unieke zee, die op iedere plek weer een andere dynamiek en kleurschakering laat zien, maken alles helemaal goed.

Home fever

Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als island fever? Een Nederlands woord is er niet voor, maar het is een symptoom dat bekend is onder mensen die zich juist oncomfortabel voelen op een eiland. Ze worden claustrofobisch of angstig en willen weer direct weg, of in ieder geval na een paar dagen. Ik zou het ook kunnen krijgen als ik voor altijd op een eiland zou wonen, maar alleen als dat zonder familie en vrienden zou zijn. Toch heb ik meestal juist last van het tegenovergestelde: island love. Bij mij is het dus liefde op het eerste gezicht voor zo’n eiland. En als ik weer naar huis moet, dan benauwt dat me en heb ik de eerste dagen na thuiskomst een vreemd leeg en depressief gevoel. Een soort home fever.

Mooie herinneringen

Zo was ik laatst met een van mijn besties naar Rhodos. Het was nog geen hoogseizoen, dus een heleboel strandpaviljoens en restaurants waren nog gesloten en de tentjes die wel open waren, gingen alweer om acht uur ’s avonds dicht. Van feesten en een wild nachtleven was dit keer dus geen sprake. Nou lezen we tegenwoordig sowieso liever een boek thuis op het terras bij het zwembad dan dat we in de lampen gaan hangen, maar na een mooi diner in een lokaal restaurant vind ik het wel leuk om een afzakkertje te drinken in een gezellige bar. In de buurt van ons huisje, aan de rustige zuidoostkust van Rhodos, was welgeteld één bar open en daar… zat de lokale jeugd. Als we er binnengingen, waren we net overbezorgde moeders op zoek naar hun dronken kinderen. Geen daverend succes dus. Verder was het meer dan heerlijk. Na het opstaan deed ik mijn ochtendritueel met yogaoefeningen, om vervolgens naar het supermarktje op de hoek te lopen, dat twee pakken suiker, drie broden en vier flessen water verkocht, naast vers gemaakte honing en muntthee. Daar hou ik ook zo van: snuffelen in een supermarkt van een paar vierkante meter. Met wilde katten slapend op het schap en de eigenaresse die je gratis een bosje munt meegeeft uit haar tuin. Wat een liefde. Zo kennen wij het in Nederland niet meer, of in ieder geval: bijna niet meer. Gelukkig heb ik vele mooie herinneringen aan mijn eilandbezoeken, die ik elk moment van de dag kan oproepen, met of zonder illustraties. Lang leve het goede geheugen en de smartphone.

Over Chimène

Chimène van Oosterhout is presentator, yogi, schrijver en liefhebbende moeder. Afgelopen jaar verloor ze haar beide ouders en herstelde ze voor de derde keer van borstkanker. Meer columns van Chimène vind je op wendyonline.nl.

Zomerspecial van WENDY 

De nieuwe extra dikke zomerspecial van WENDY met als thema ‘Zomer op een eiland’ ligt nu in de winkel.  Een feestje om te maken en een feest om te lezen! We waren op de mooiste Nederlandse eilanden voor eilandinterviews met Noortje Herlaar, Edsilia Rombley en Tooske Ragas, reisden af naar Mallorca om binnenkijkers te maken bij Michael en Cindy Pilarczyk en drie andere Nederlanders die op Mallorca wonen en verzamelden de beste eilandtips voor de mooiste eilanden, met onder andere tips voor Curaçao, Kos en Bonaire. Natuurlijk ontbreekt ook Wendy’s lievelingseiland Ibiza niet in dit zomernummer. Daarbij geven we een gratis cursus Spaans weg zodat je deze zomer uit de voeten kunt op je Spaanse eiland, schreef bestsellerauteur Marion Pauw een zinderend zomerverhaal over seks na je vijftigste en vind je in dit nummer de grote zomerhoroscoop. Je koopt de nieuwe zomerspecial van WENDY vanaf nu in de winkel of in onze online shop.

Foto: S ZeilstraWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF