fbpx

Column. Tonya emigreerde in haar eentje naar Spanje en vertelt hoe haar eerste seizoen is verlopen: ‘Zo fijn dat mensen me weten te vinden’

47 was Tonya Ernsting, nu 53, toen bij haar borstkanker werd ontdekt. Een lang traject volgde en eenmaal genezen groeide bij haar de behoefte om van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Toen ook haar huwelijk na 23 jaar strandde, vertrok ze naar Zuid-Spanje om daar een B & B te beginnen voor (ex)-kankerpatiënten: Todos Y Tonya. Elke maand vertelt ze op wendyonline.nl hoe het haar vergaat. Dit keer blikt ze terug op haar eerste seizoen.

Het eerste echte seizoen zit erop. Todos Y Tonya blijkt bestaansrecht te hebben, hoewel de gasten nog niet altijd ‘de doelgroep’ waren. Dat was voor mij, in eerste instantie, best een dubbel gevoel: opgezet speciaal voor iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad, maar ook ‘normale’ gasten accepteren want ja, er moet ook gewoon geld verdiend worden na deze mega investering. Een dubbel gevoel dus, want zoveel steun gekregen bij het opzetten van dit enorme, ambitieuze, misschien zelfs idealistische avontuur, en stel ik al die mensen dan niet teleur? Maar mislukken of zelfs failliet gaan was ook geen optie, want als dat wel gebeurde zou er helemaal geen plek meer zijn zoals Todos Y Tonya.

Geduld

Ook de nasleep van corona, de oorlog, de situaties op de luchthavens en bij de luchtvaartmaatschappijen, en nu dus ook nog een energiecrisis; het helpt allemaal niet echt mee. En dingen kosten nou eenmaal tijd. (duh!) En geduld. (wat ik niet heb, haha!) en hard werken. (dat kan ik dan weer wel)

Geen clubje kankermensen

Zoals ik al eens eerder schreef: we zijn geen eng klubje kankermensen, we zijn je zus, je buurvrouw, je vader of je vriendin. En dus ging ik op zoek naar meer gasten. Onder andere via booking.com. En dus ontving ik, naast de doelgroep, ook ‘gewone’ gasten: heel veel Spanjaarden, maar ook van over de rest van de wereld: Duitsers, Fransen, Belgen, maar ook Israëli’s, Argentijnen, Bolivianen, Litouwers, Zuid-Afrikanen…

Voor iedereen

Misschien zit t ‘m in de naam: Todos Y Tonya betekent ‘iedereen en Tonya’, toepasselijker kon ik het niet verzinnen, of misschien heeft deze plek iets magisch, want veel van deze gasten gingen praten, deelden hun verhaal, zomaar… In de afgelopen maanden leerde ik dat ieder mens wel een tragedie in zijn of haar leven kent. Vaak verbonden aan kanker, maar niet altijd… Verhalen die je raken, die herkenbaar zijn, die je soms voor langere tijd bezighouden. Een paar voorbeelden? Een kind verliezen, een ongeneeslijke ziekte, een scheiding, burn-out, weten dat je niet lang meer hebt, een kind met een beperking, maar ook de ervaringen in ziekenhuizen of op oncologie afdelingen. Echte verhalen van echte mensen, van over de hele wereld. Soms kanker gerelateerd, soms totaal anders, vaak hartverscheurend. Soms moest ik er zelfs even van huilen, omdat het herkenbaar was, omdat ik me verbonden voelde en vooral vereerd dat men dit deelde met mij, hier op deze plek.

Leef het leven

En een ding hebben al die mensen van over de hele wereld gemeen; ze leven bewuster, gelukkiger en proberen het meeste en het mooiste uit iedere dag en ieder moment te halen! Viva la Vida!

Net als ik… Y Todos.

Tonya runt in het Spaanse Andalusië de prachtige B & B Todos Y Tonya. Klik hier voor meer informatie en lees ook het interview met Tonya.

f.eu1 .jwwb .nl public h v d temp nduvpwzbbxftbsvypyto kc4jm7 front2.jpg Column: Tonya emigreerde na haar borstkanker in haar eentje naar Spanje: 'Ik ben hier belachelijk gelukkig'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF