fbpx

Budget koken doe je met deze seizoensgroenten

Rosa en Lucy van Your Meal Planners zijn terug van weggeweest, yes! Vanaf deze maand vertellen ze je alles over de seizoensgroenten van de desbetreffende maand, geven ze handige tips en weetjes en delen ze de lekkerste recepten. De seizoensgroenten van deze maand? Asperges natuurlijk. Maar wist je dat peultjes, radijsjes en wortels nu ook helemaal ‘in het seizoen’ zijn?! 

Rosa en Lucy: ‘Omdat het nu mei is, de zon vaker schijnt en de dagen langer worden… ruiken, voelen en proeven we de zomer. En wat ons opvalt, is dat we dan vaak kiezen voor een heerlijke salade. Een salade is een lichte maaltijd, het staat binnen een mum van tijd op tafel en dat betekent: extra tijd over om te genieten van die oh zo fijne zon. Dus wij vinden dat het tijd is voor een saladerecept vol seizoensgroenten die je in een handomdraai in elkaar flanst. Oh, én een heerlijke, frisse risotto voor als het avondzonnetje in de tuin of op het balkon schijnt!’

Maaltijdsalade met seizoensgroenten

‘Deze lauwwarme salade is ideaal om thuis te maken en mee te nemen naar het park. Met een topping van romige avocado en een frisse dressing scoor je sowieso punten bij je vrienden en familie.’

Dit heb je nodig voor twee personen

  • Peultjes – 200 gram
  • Radijsjes – 10, in dunne plakjes
  • Blikje kikkererwten – 200 gram
  • Wortelen – 2, in plakjes
  • Avocado – 1, in reepjes

Dit heb je nodig voor de dressing

  • Citroen – 1/2, uitgeperst
  • Olijfolie – 3 eetlepels
  • Tahin – 1 eetlepel
  • Honing – 1 eetlepel
  • Knoflook – 1 teen, uitgeperst

Zo maak je het

  1. Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing met elkaar te mengen en zet de dressing even weg, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  2. Maak de peultjes schoon door de uiteinden eraf te snijden en snijd de wortels in plakjes. Kook de wortels en de peultjes vervolgens in dezelfde pan in c.a. 3 minuten beetgaar.
  3. Spoel de kikkererwten af met koud water en laat uitlekken. Rooster de kikkererwten vervolgens een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Je kunt hiervoor een mesje of kaasschaaf gebruiken. Halveer vervolgens de avocado en snijd hem door zijn schil in reepjes. Zo lepel je de plakjes er gemakkelijk uit, handig!
  5. Meng de groenten en kikkererwten door elkaar en schenk de dressing eroverheen. Leg de plakjes avocado over de salade en je bent ‘ready to go.’

seizoensgroenten mei recepten

Rosa en Lucy: ‘Tegenwoordig vind je in de schappen van supermarkten alle soorten groenten en fruit. Wij verbazen ons nog steeds over mango’s die plotseling volop verkrijgbaar zijn met kerst, terwijl dit echt een zomervrucht is. En wat blijkt: dat komt door de globalisering. Daardoor zijn alle groenten- en fruitsoorten áltijd en overal verkrijgbaar en dat kan nog wel eens verwarring met zich meebrengen. Want hierdoor hebben we geen idee meer welke groenten er in het Nederlandse seizoen zijn. Wij hebben daar wel een handig weetje voor, dus let op:

Hoe weet je wat de seizoensgroenten zijn wanneer je in de supermarkt loopt? Let op de aanbiedingen. Vaak zijn seizoensgroenten in de aanbieding omdat ze op dat moment volop geoogst worden. Dus koken met seizoensgroenten is ook nog eens goed voor je portemonnee.’

Frisse lenterisotto met seizoensgroenten

‘Wij zijn gek op een romige risotto. Deze frisse lente variant past helemaal bij het voorjaarszonnetje die we hopelijk vaak gaan zien deze maand!’

Dit heb je nodig voor twee personen

  • Risotto-rijst – 200 gram
  • Ui – middelgroot, gesnipperd
  • Groentebouillon – 750 milliliter of 1 tablet
  • Peultjes – 200 gram, schoongemaakt
  • Wortels – 200 gram, schoongemaakt
  • (Diepvries) doperwten – 75 gram
  • Parmezaanse kaas – 5 eetlepels
  • Olijfolie – 3 eetlepels
  • Optioneel: scheutje wijn en een klontje boter

Zo maak je het

  1. Kook 750 mililiter water en los hierin de tablet groentebouillon op.
  2. Maak de peultjes en de wortelen schoon. Snijd de wortelen in plakjes van c.a. een 1/2 centimeter. Kook de groenten samen in c.a. 3 minuten beetgaar. De groenten mogen een bite houden.
  3. Verwarm de olijfolie op middelhoog vuur in een hapjespan en fruit hierin de gesnipperde ui. Als de ui glazig wordt, voeg je de rijst toe en bak je de rijst c.a. 2 minuten mee.
  4. Blijf de risotto goed doorroeren en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Het duurt c.a. 20 minuten tot alle bouillon is opgenomen op laag tot matig vuur. Roer door tot de rijst gaar is, maar nog wel een lichte bite heeft.
  5. Voeg de (diepvries) doperwten toe.
  6. Rasp de parmezaanse kaas door de risotto en los eventueel nog een klein klontje boter op in de risotto. Rasp de schil van een halve citroen en meng door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
  7. Als laatste verwarm je de beetgare wortelen en peultjes even mee.
  8. Serveer de risotto op twee diepe borden en knijp hierover wat citroensap uit.

Seizoensgroenten mei recepten

Wil jij ook koken met dagverse groenten en écht makkelijke, smaakvolle recepten op tafel toveren? Check dan de website van Your Meal Planners en laat je smakelijk verassen!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF