fbpx

Al sinds jaar en dag gaat Wendy naar bikram yoga, waar ze in de hitte trouw de series van 26 houdingen oefent. Dit is het romantische levensverhaal van haar docenten Therèse en Rick. En aansluitend vertelt Wendy zelf, hoe bikram yoga haar leven heeft veranderd.

Therèse Aartsen had last van haar polsen en rug, dus tipte een vriendin: ‘Mocht je ooit in Key West komen, ga dan naar bikram yoga, het zal je helpen.’ Ze ging en schrok: ‘Het was echt een heel klein schooltje en er waren alleen maar mannen. En die stonden in houdingen waar ik niets van kon. Hoe deden ze dit? Hoe hielden ze dit vol? Ik lag de hele les op apengapen.’

‘Maar binnen de kortste keren was ik van mijn klachten af. En het hielp me ook privé. Mijn gedachte was altijd: als liefde maar sterk genoeg is, komt het wel goed. En dus bleef ik lang, misschien wel te lang, bij mijn alcoholische man. Van alle kanten hoorde ik: ‘Je bent zo goed voor hem.’ Ik dacht: ik ben krachtig genoeg om dingen te veranderen. Maar door het beoefenen van bikram yoga veranderde mijn kijk op mijn leven. De staande serie in bikram is gericht op gegrond raken, het trekt je naar beneden, zorgt dat je steviger vast staat. Ik ging het leven zien zoals het werkelijk was.’

Opleiding tot yoga docent

Ze dacht: als Bikram mij zo helpt, wil ik ook anderen helpen en dus doorliep ze de opleiding tot docent. In Californië ontmoette Therèse, Rick. ‘Ik ging voor een maand naar San Francisco, waar ik van een goede vriend het nummer van Rick kreeg, om iets gezelligs met hem te doen, vertelt Therèse.

Rick: ‘Ik was sales engineer bij een softwarebedrijf. Ik was 32 en had een mooi leven. Ik had alleen Bikram yoga met Wendy altijd pijn in mijn rug en schouders, liep rond als een oude man. En toen ontmoette ik Therèse, die me vertelde over bikram yoga en ik zei: Bikram yoga? 26 houdingen? Altijd weer? Saai, maar waarom niet? Dus ik samen met Therèse erheen. Na een paar maanden waren al mijn klachten en pijn weg.
Oké! Dat werkte dus!’

Ze werden verliefd en gingen naar Nederland.

‘Toen ik Bikram ontmoette, was het eerste dat hij zei: “Ik wil dat jij een school opent in Amsterdam.” We zijn de hele stad rondgefietst op zoek naar een locatie. Een oude schoolvriend had een pand op de Ceintuurbaan. We hebben al ons spaargeld opgenomen en hebben daarmee de school bekostigd. Ik dacht: oké, dit gaan we gewoon doen. Ter ere van Bikram gaan we het zo goed als het maar kan neerzetten.’, aldus Therèse.

Vliegende start

‘Op de gevel hadden we een spandoek gehangen met de tekst: Bikram yoga, nu ook in Nederland. Open in oktober. Uiteindelijk zijn we 31 oktober opengegaan.’

‘Als je zegt dat je opengaat in oktober, dan gá je ook open in oktober’, vertelt Rick. Maar toen kwam de heater en die was een meter langer dan besteld. Een kwartier voor de eerste les begon, werd nog even het laminaat in de kleedkamer gelegd. Ze hadden toen slechts drie leerlingen. ‘Ik was inmiddels zo vermoeid dat ik scheel keek. Ik kreeg mijn ogen niet meer recht.’, zegt Therèse.

Een maand later hadden ze heel wat meer leerlingen. Rick bracht zelf foldertjes rond en legde er ook een aantal in de Natuurwinkel. Zo druppelen de eerste leerlingen binnen. Vervolgens ging het al snel van mond tot mond. ‘We hadden een vliegende start.’

‘We moesten ook eens stoppen met praten over Bikram’

Het leven denderde door. Rick doorliep de opleiding tot docent. Er kwamen twee prachtige jongens en een prachtig meisje. ‘En ondertussen droeg ik zo veel verschillende petten’, vertelt Therèse. ‘Toen Rick klaar was met de opleiding, hadden we drie docenten, maar hij moest natuurlijk van mij wel feedback krijgen. Soms was dat zwaar voor de relatie. We waren partners, mede-eigenaren, maar ik was ook Ricks mentor. En soms moesten we ook eens stoppen met praten over de school.’

Want dat ging, volgens Rick, continue door. ‘Therèse is de hoofddocent, ze is heel goed onderlegd. Ze is vriendelijk, lief. Ik ben meer het cement. Ik regel alles en vind het heel fijn om van waarde te zijn, trots te kunnen zijn op wat ik doe. Toen ik acht was, werkte ik al op de boerderij van mijn oma. Dat voelde fantastisch, ik deed iets wat ertoe deed. En dat is nog steeds zo. Als ik een baan heb, moet ik erin kunnen geloven. Anders wordt het een rottende kies.’, vertelt Rick.

Effect van Bikram yoga

Nu zijn er al vijftien docenten en het aantal leerlingen groeit maar door, er zijn duizenden mensen die de weg naar hun school vinden. Velen blijven trouw komen, als ze eenmaal het resultaat merken.

Therèse vertelt ons: ‘Voor mij is het fascinerende dat je steeds meer ontdekt wat een effect het heeft. Dat gaat van groot naar subtiel. Ik zie dat die fijnere, geraffineerde dingen die bij mensen kunnen gebeuren, vaak veel meer tijd voor nodig hebben.’

Bikram is voor iedereen: van bierdrinker tot marathonloper

Rick: ‘In het Westen willen we altijd verder. Progressie is het toverwoord. Maar dat is een raar idee. Yoga is het beheersen van Bikram yoga met Wendyiets en dan pas kun je verder. Bikram yoga bestaat uit heel simpele basishoudingen, maar het is niet gemakkelijk ze te leren.’ ‘Waarbij het mooie is dat het voor iedereen is’, vult Therèse aan.

‘Het idee was om series van 26 houdingen/oefeingen die voor iedereen te doen zijn en die iedereen vooruitgang biedt. Marathonlopers, bierdrinkers, zwangere vrouwen, zeventienjarigen, alle afkomsten, alle types, mensen die beter in hun bikini willen passen, mensen die tegen hun kanker vechten, mensen die een betere vader willen worden… het werkt voor allemaal. Wonderen gebeuren elke dag.’, aldus Rick.

Heftige tijd vol stress

‘We leven in een heftige tijd. De meeste zieken zijn stressgerelateerd. Als je beter kunt omgaan met stress, als je helderder kunt nadenken in stress-situaties, is dat wel heel fijn. Zou wereldwijd eens moeten gebeuren.’, zegt Therèse.

Therèse Aartsen en Rick Vines openden in 2003 de eerste Bikram Yoga School in Nederland op de ceintuurbaan in Amsterdam. Bikram yoga is een serie die bestaat uit 26 houdingen die in een verwarmde ruimte worden beoefend. Dit helpt de bloedsomloop, de flexibiliteit en het voorkomen en sneller genezen van eventuele blessures. Het is geschikt voor jong en oud, voor beginners en mensen die het al jaren beoefenen, zoals onze eigen Wendy.

Wendy van Dijk over bikram yoga

bikram-4379Het lijkt contra-intuïtief, maar Wendy gaat juist wanneer ze een drukke dag heeft eerst anderhalf uur zweten bij bikram.

‘Ik kom altijd met onwaarschijnlijk veel energie uit de les. Als ik een liveshow moet doen met The Voice of Holland, werk ik dertien uur achter elkaar. Na een yogales vlieg ik door de dag.’ Wendy heeft altijd flink gesport. Was professioneel danseres en liep veel hard. Na de geboorte van haar eerste kind lukte dat niet meer en probeerde ze bikram.

‘Het heeft me echt veranderd. Ik was eerst überhaupt niet in staat om anderhalf uur mijn mond te houden en me te concentreren. Doordat je dat focussen bij bikram yoga zo traint, kun je in het dagelijkse leven beter met moeilijke situaties omgaan. Ik ben veel relaxter, de lessen werken enorm door. Iedereen om me heen – mijn moeder, de kinderen, mijn man – zegt ook altijd: Ga lekker naar yoga. Omdat ze weten wat het resultaat is, haha! Als ik terugkom, ben ik helemaal zen. Inmiddels merk ik ook dat ik er creatief van word. Ik krijg tijdens yoga veel ideeën, ik zou bijna pen en papier willen meenemen.’

Tekst: Robert Heukels | Beeld: Moon JansenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF