fbpx

Bij onze Lieke in Barcelona: ‘De voetbaldroom van een meisje is geen fantasie meer’

Lieke Martens is de absolute ster van het Nederlands voetbalelftal dat in juni deelneemt aan het WK in Frankrijk. En deze maand verscheen het boek LIEKE. Een exclusief interview door haar biograaf Vincent de Vries over focus, succes, heimwee en het vinden van de juiste balans in het leven.

Als we Lieke Martens spreken, op een zonnig terras in Barcelona, met een smoothie binnen handbereik, heeft ze net een heerlijke dag met haar vriend Benjamin en zusje Meike achter de rug. ‘Zo belangrijk om te doen,’ zegt de 26-jarige Limburgse. ‘Niet alleen omdat ik het heel fijn vind om met familie en vrienden af te spreken, het zorgt er ook voor dat ik even mijn hoofd leeg kan maken.’

Want ook dat is Lieke. De aanvaller van FC Barcelona mag dan weliswaar de absolute ster van het Nederlandse vrouwenvoetbal zijn, dat betekent niet dat ze zich alleen maar op het voetbal richt. ‘Natuurlijk, iedereen weet dat ik voor de sport leef en dat ik daar alles voor over heb. Maar ik vind het ook belangrijk om daar een balans in te vinden. Het leven draait natuurlijk niet alleen maar om voetbal.’

Genietmomenten en heimwee

Daarom struint Lieke in haar (spaarzame) vrije tijd regelmatig leuke winkeltjes af, zit ze met vriendinnen op een terras of is ze met Benjamin op het strand te vinden als hij toevallig een keer over is. Of doet ze andere leuke dingen, zoals gisteren toen ze met haar vriend en Meike de stad was ingegaan. ‘Van die momenten geniet ik echt.’

Het geeft haar de geborgenheid die ze weleens mist. ‘Want vergis je niet: het is echt niet eenvoudig om op jonge leeftijd honderden kilometers verderop te zitten, ver weg van de mensen op wie je zo dol bent. En al helemaal niet op dagen wanneer je weet dat iedereen gezellig bij elkaar zit, zoals bij een verjaardag of een ander feest. Ik weet wel: het is mijn eigen keuze om in het buitenland te voetballen, maar dat neemt niet weg dat ik daar, als familiemens én gevoelsmens, best moeite mee heb. Het is al regelmatig voorgekomen dat ik zo veel heimwee had dat ik huilend met mijn moeder aan de telefoon heb gezeten. Daarom ben ik zo ontzettend blij dat mijn moeder elke keer weer dat luisterend oor is dat ik op die momenten zo nodig heb. Het goede contact met mijn ouders zal daarom nooit veranderen. Het is niet voor niets dat ik ze na afloop van een wedstrijd altijd direct even bel om te laten weten hoe het is gegaan.’

Al is die geborgenheid niet de enige reden waarom Lieke blij is dat Meike regelmatig overkomt. ‘Doordat ik zelf vrij vroeg uit huis ben gegaan – ik was vijftien jaar toen ik in Amsterdam op mezelf ging wonen – heb ik relatief weinig met haar kunnen ondernemen. Sterker nog, soms wist ik niet eens waar ze mee bezig was. Hoorde ik pas later dat ze in de supermarkt werkte. Of dat ze haar rijbewijs had gehaald. Dat kreeg ik gewoon niet mee.’ Niet dat Lieke het gevoel heeft dat ze iets moet inhalen, maar ze probeert nu wel zo veel mogelijk dingen met haar zusje te doen. ‘Daarom vind ik het elke keer weer heerlijk als ze me komt opzoeken in Barcelona. Ik zou niet meer zonder haar kunnen.’

Quality time

Wat natuurlijk ook geldt voor haar vriend Benjamin van Leer, de doelman van Ajax die dit seizoen was verhuurd aan NAC Breda. ‘Alleen, omdat we beiden een drukke agenda hebben, met veel wedstrijden, en dus niet bij elkaar om de hoek wonen, is afspreken niet altijd even makkelijk. Daarom proberen we de spaarzame tijd die we wel samen zijn zo effectief mogelijk in te delen.’

Hebben jullie het dan veel over voetbal of juist niet?
‘Natuurlijk hebben we het over voetbal, maar heus niet altijd. Zo blijven we echt niet thuis omdat er een wedstrijd op tv is. Juist omdat we al de hele tijd met voetbal bezig zijn, kiezen we liever voor quality time.’

Denk je nog weleens terug aan het moment dat Nederland er vorig jaar zomer achter kwam dat jullie een relatie hadden?
‘Ach, schei uit. Het leek wel alsof mijn telefoon ontplofte.’

Maar dat hadden jullie zelf veroorzaakt. Omdat jullie beiden – en kort na elkaar – een foto vanaf hetzelfde balkon op Instagram hadden gezet. Toen was het: 1 + 1 = 2.
‘Ja, we hadden niet verwacht dat mensen die link zouden leggen. Maar kennelijk wist iemand het al of zo. Want na tien minuten stond het al overal op internet. Maar aan de andere kant: waarom had ik het nog langer geheim moeten houden? Ik ben blij en trots dat Benjamin mijn vriend is.’

Trots

Trots. Het is een woord dat vaak terugkomt als je met Lieke Martens praat. Zo is de linksbuiten van het Nederlands elftal, die onlangs al haar honderdste (!) interland speelde, niet alleen trots op wat ze zelf heeft bereikt, ze is tevens trots op wat ze met de Oranje Leeuwinnen teweeg heeft gebracht.

‘Neem alleen al onze wedstrijden,’ zegt Lieke die in 2017 werd gekozen tot beste speelster van zowel Europa als de wereld. ‘Eerder waren die duels nooit op tv. Moet je nu kijken. Nu blijven mensen daar zelfs voor thuis. Als ze tenminste niet in het stadion zitten… Want ook dat is na het winnen van de Europese titel, twee jaar geleden in Enschede, volledig gekanteld. Waar we nu ook spelen, in Eindhoven, Heerenveen, Breda of Arnhem, de stadions zitten bomvol. Dat maakt je toch ook trots?’

Maar het allermooiste, zo vindt Lieke, is misschien wel dat nu niet alleen jongens kunnen dromen van een glansrijke voetbalcarrière, maar ook meisjes. ‘Dat is ook de insteek van mijn boek geweest. Dat de droom van een meisje geen fantasie meer is, maar realiteit.’

Echt boos

Lieke is daar het levende bewijs van. Met een fraai contract bij FC Barcelona en mooie deals met merken als Nike, Nissan en Zinzi laat de Limburgse, inmiddels goed voor bijna één miljoen volgers op Instagram, zien dat als meisje tegenwoordig alles mogelijk is. ‘Ja, een heel verschil met vroeger. Toen stond het vrouwenvoetbal echt nog in de kinderschoenen. Het was veelzeggend dat ik ervan droomde om de nieuwe Ronaldinho te worden in plaats van een bekende voetbalster. Die waren er op dat moment gewoon nog niet. De huidige generatie kan dat wel. En dat is alleen maar mooi.’

Lees het hele artikel in WENDY #28.

Schermafbeelding 2019 05 21 om 10.56.42 224x300 1 Bij onze Lieke in Barcelona: 'De voetbaldroom van een meisje is geen fantasie meer'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF