fbpx

Selfcare Sunday: ben jij al bekend met journaling?

Om de twee weken komt er op de zondagochtend een artikel online met een tip waarbij je helemaal tot rust komt. Deze keer gaat het over journaling. Wat is het precies en waar is het goed voor? 

De definitie of betekenis van journaling is ‘in een dagboek schrijven’. Sommige mensen zien het schrijven in een dagboek als suf, maar journaling is juist super hip! Het helpt jou om in balans te blijven en jezelf positief te ontwikkelen. Het enige wat je voor het journalen nodig hebt is pen, papier en creativiteit. Het fijne van journaling is namelijk dat je zelf mag weten wat je opschrijft en hoe je het opschrijft. Gebruik je alleen tekst of wil je ook tekenen? In een journal maakt het niks uit hoe je het doet.

6 redenen om te gaan journalen

Dankbaarheid

Elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent, kan meer bewustheid creëren. Je gaat dan makkelijker de kleine dingen in het leven waarderen. Als je bijvoorbeeld elke dag bewust wordt van het feit dat je gezond bent, dan zal je daar ook meer waardering voor hebben. Dit is iets waar we niet automatisch elke dag over nadenken, maar is wel een kostbaar iets.

Beter geheugen

Naast dat je jouw gevoel hierin opschrijft, kun je ook belangrijke punten noteren. Denk hierbij aan belangrijke ideeën voor een vergadering of de boodschappen die je absoluut niet moet vergeten. Door dit op te schrijven onthoud je het beter. Ook de dingen die je op een dag leert is goed om op te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je het beter onthoudt en je traint je brein hiermee.

Leiderschapsvaardigheden verbeteren

Dit lijkt in eerste instantie niet het doel van journaling, maar toch kan het opschrijven van jouw gedachtes bijdragen aan een verbetering in leiderschap. Slechts tien minuten per dag reserveren om je gedachten op te schrijven, stimuleert reflectie die cruciaal is voor het begrijpen van de snel veranderende wereld om je heen, daardoor creëer je een effectief leiderschap.

Laat dromen uitkomen

Het betekent niet dat door het op te schrijven je dromen ook daadwerkelijk uitkomen, maar het creëert wel een begin. Door doelen op te schrijven ben je meer bewust van wat je in het leven wil en ben je bereid om hier meer voor te doen. Ook het telkens herhalen van je doel (manifesteren) kan er voor zorgen dat je het doel daadwerkelijk kan behalen!

Meer creativiteit

Omdat er bij journaling geen vaste rituelen zijn om dingen op te schrijven heb je alle ruimte om zelf elke bladzijde in te vullen op jouw manier. Laat je creativiteit te werk gaan en schrijf, plak, knip of teken zoals jij dat mooi vindt.

 

Journaling zorgt voor minder stress

Als je slechts 15 minuten per dag schrijft, verlaagt dat jou stressniveau. Ook zorgt het ervoor dat je ‘snachts minder piekert en dus beter slaapt. Een gouden tip is dan ook wanneer je veel piekert voor het slapen gaan om niet je mobiel te pakken, maar om even in een notitieblokje je gedachtes op te schrijven. Je zult zien dat je een stuk rustiger bent daarna.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF