fbpx

Beleef een spirituele reis tijdens de tentoonstelling spirituele urgentie in Stedelijk Museum Schiedam

Ga mee op een spirituele reis! In de nieuwe tentoonstelling Spirituele Urgentie in het Stedelijk Museum Schiedam ontdek je aan de hand van vier thema’s wat de noodzaak en relevantie van spiritualiteit is.

Jonge, interdisciplinaire kunstenaars laten in de tentoonstelling zien waarom spiritualiteit onmisbaar is als inspiratie voor hun werken maar ook in de complexe wereld van vandaag de dag. Imaan en Cathelijne zijn de oprichters van het feministische kunstplatform the Tittymag en verbonden aan de tentoonstelling als co-curatoren. Zij zeggen hierover: ‘Het thema ‘spiritualiteit’ zien we steeds vaker terug in de samenleving. De vraag naar spiritualiteit wordt ook steeds groter. Mensen komen erachter dat ze niet altijd kunnen vertrouwen op ‘enkel’ ratio. Mensen gingen tijdens de pandemie op zoek naar het innerlijke voor een goede mentale gezondheid. Het spirituele werd hierin steeds belangrijker’.

Wat is er te zien?

Maar liefst drieëndertig kunstenaars hebben bijgedragen aan de tentoonstelling. Aan de hand van vier thema’s ontdek je verschillende vormen van spiritualiteit. Je komt modeontwerpen tegen, interactieve installaties, video’s en, natuurlijk, ook prachtige schilderwerken. In iedere ruimte krijg je een ander gevoel. In de eerste zaal staat het thema ’Natuur en Holisme’ centraal. Hier maak je o.a. kennis met de eeuwen oude ebru-kunst. Dit is een bijzondere schildertechniek waarbij er op water geschilderd wordt. In de volgende zaal waar je doorheen loopt, ontdek je het thema ‘Genezing en Afkomst’. Hier zijn kunstenaars te zien die met hun werk het proces van genezing onderzoeken. Je komt hier o.a. een geweldig ontwerp tegen van van Alexandre Nitzsche in samenwerking met Daily Paper.

Het thema ‘Bevrijding en Manifestatie’ toont de vrolijke kant van onze spirituele reis. De muren in deze zaal zijn roze, het is er licht en er ligt een zacht tapijt. Hier tref je onder andere werk van Yamuna Forzani. Yamuna combineert mode, fotografie, dans, installatie en social design in haar werk. In het museum is haar ‘knitted art’ te zien.

In de laatste zaal kom je terecht in een donkere ruimte met het thema ‘Hedendaagse Priesters’. Hier hangt zo’n bijzonder schilderij! Het ziet eruit als een klassiek olieschilderij, maar aan de hand van een app en augmented reality lijkt het kunstwerk tot leven te komen.

Deze tentoonstelling is echt een must-visit voor iedereen die zicht bezighoudt (of bezig wil houden) met spiritualiteit. Spirituele Urgentie is nog t/m 10 april 2023 te zien bij het Stedelijk Museum Schiedam.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF