fbpx

Annemee vocht al 3 keer tegen kanker: ‘Ik merk gewoon hoe kostbaar tijd is’

Op haar zevenentwintigste kwam Annemee (inmiddels 37) erachter dat ze baarmoederhalskanker had. De ziekte keerde twee keer terug op andere plekken in haar lichaam. Hoewel haar doktoren zeker weten dat de kanker opnieuw terug gaat komen, heeft Annemee dankzij alternatieve behandelingen het gevoel dat het nu onder controle is.

Door af en toe uit te zoomen, geniet ze ontzettend van haar leven: ‘Je kunt hoog of laag springen, maar dingen gaan zoals ze gaan.’

Annemee woont op Terschelling…

‘Ik wandel vijf keer per dag ongeveer een half uur met mijn hond, en ik mediteer elke dag twee keer. Verder zit ik lekker een paar uurtjes achter mijn werkbank sierraden te maken, en ’s middags sta ik in mijn winkel. Hoewel ik de neiging heb om met iedereen op het terras te zitten kletsen, is het kringetje om me heen kleiner geworden. Ik merk gewoon hoe kostbaar tijd is. Daarom probeer ik de tijd vooral door te brengen met mijn beste vrienden en familie, en zorg ik ervoor dat er altijd iets bijzonders op de planning staat.’

Wat zijn de zwaarste momenten?

‘Bij elk pijntje schiet ik echt helemaal in de stress. De doktoren kunnen niet heel veel meer betekenen, dus elke keer dat ik iets voel, denk ik: ‘help daar gaan we, dit is het einde’. Daar ben ik heel bang voor. Niet om dood te gaan, maar voor dat aftakelen. Dan heb ik het al helemaal uitgestippeld en denk ik: dan hoeft het voor mij niet meer, maar direct daarna denk ik: gooi ik niet te snel de handdoek in de ring?. Ik wil tegenover de mensen die van me houden wel alles eraan doen.”

Hoe ga jij de strijd aan?

‘Ik probeer mijn leven aan te passen door goed op mijn weerstand te letten en in mijn kracht te blijven staan. Ik heb een aantal healings gedaan en daar ben ik ook zelf voor gaan studeren. Uiteindelijk kwam ik in Brazilië terecht bij een bekende healer en daar heb ik hele goede ervaringen mee. Deze leer richt zich op de relatie tussen lichaam en geest, en de vraag waaróm je eigenlijk ziek bent geworden. Ik heb geleerd welke trauma’s er in mijn lichaam zitten opgeslagen en voor m’n gevoel kan ik er nu ook iets mee. Ik heb bijvoorbeeld net een week stilte retraite gedaan, heel erg fijn. Dus ja, zo blijven we bezig met alternatieve dingen.

Het is wel een hele uitdaging, hoor. Het is heel mooi om een nieuw bewustzijn te hebben, maar soms ben ik veel te veel bezig met ‘goed bezig’ zijn. Dan denk ik: pff, moet ik weer een sap maken, moet ik weer gember. Bij elk wijntje dat je drinkt, moet je excuses verzinnen en je gaat je zo half schuldig voelen. Ik heb de laatste tijd niet zo heel veel lol meer. Dat mis ik wel. Ik wil ook gewoon een keer de boel de boel laten, lekker ongezond doen of whatever. Dat is wel iets dat de hele dag door confronterend is.’

Wat zorgt ervoor dat jij weer helemaal in je kracht staat?

‘Het besef: je kunt hoog of laag springen, maar dingen gaan zoals ze gaan. Dat zie ik als ik uitzoom. Je moet je eigenlijk durven overgeven aan de flow van het leven. Ik probeer gebruik te maken van de mogelijkheden die zich aandienen en dan sta je best wel vaak voor verrassingen. Het feit dat ik nu op Terschelling woon en zoveel rust kan ervaren, is ook zo ontstaan. Ik kreeg een onweerstaanbaar bod op mijn huisje in Amsterdam, mijn relatie ging uit, er stond opeens iets vrij op Terschelling en ik ben meegegaan in die flow. Dat had ik van tevoren niet bedacht. Als je je gedachtes niet overschat en je durft dat onderliggende gevoel te volgen, sta je volgens mij helemaal in je kracht.’

Wat zijn jouw ultieme geluksmomenten?

‘Ik heb altijd een ding met vrijheid. Reizen is voor mij het ultieme geluk. Ik ben net terug van een vakantie in Indonesië en ik wil heel graag weer terug naar die healer in Brazilië. Vliegen en onderweg zijn ergens naartoe; dat geeft me soms helemaal kippenvel.’

Schermafbeelding 2017 06 01 om 17.37.24 Annemee vocht al 3 keer tegen kanker: ‘Ik merk gewoon hoe kostbaar tijd is’

Annemee Struijk (37) werd samen met haar zus Neeke gefotografeerd door Valentina Vos, gestyled door Lidewij Merckx en Alexandra en geïnterviewd door Tanja Terstappen.

Happy on Friday

Het interview is onderdeel van het project Happy on Friday, bedacht en opgezet door Kim van der Hoeven: ‘Uit eigen ervaring ken ik de impact van ernstig ziek zijn. Ik bleek – net als mijn zusjes en moeder – het borstkankergen BRCA1 te hebben. Ik had een leuke, creatieve baan als beeldproducer bij magazine Glamour en genoot van mijn leven in Amsterdam.

In één klap nam alles een totaal andere wending toen ik ook – net als mijn zusjes – de diagnose borstkanker kreeg. Na drie heftige operaties, waaronder een borstreconstructie, en een langdurig herstel, zit ik eindelijk weer lekker in mijn vel. Mijn toekomst ziet er weer rooskleurig uit.
 Toen één van mijn zusjes een aantal jaar geleden mee deed aan het project ‘Borstbeeld’, waarbij 12 bekende fotografen vrouwen met borstkanker portretteerden, werd ik geïnspireerd. Trots en vol kracht straalde ze op een prachtige grote foto, geëxposeerd op het Museumplein in Amsterdam. Daar is het idee voor Happy on Friday geboren.

Voordat ik ziek werd organiseerde ik als beeldproducer fotoshoots met topteams uit de Nederlandse modewereld. Voor Happy on Friday wil ik mijn ervaring als creatief producer inzetten met de topteams van Nederland om vrouwen in een moeilijke periode van hun leven het gevoel van eigenwaarde terug geven. Een periode die ze kunnen afsluiten met een mooi portret die ze door hun omgeving cadeau krijgen of die je jezelf cadeau geeft.”

Wil jij ook zo’n mooie foto of wil je dit iemand cadeau geven na een zware tijd? Kijk eens op happyonfriday.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF