fbpx

Alles wat je wilt weten als je gaat starten met joggen

De snelste, beste en meest goedkope manier om fit te worden is rennen. En dat kan overal en altijd. Gympen aan en hup de deur uit.

Een rondje door het park, langs de kade, door het bos of om de wijk. Nu de zon weer gaat schijnen, is er geen excuus meer. Maar hoe start je nu verantwoord met joggen, zonder kans op blessure en met de beste kans op resultaat? En op zo’n manier dat je jezelf niet elke keer met tegenzin de deur uit moet dwingen? Dat is heel gemakkelijk. Er zijn allerlei hulpmiddelen en tips om je daarbij te helpen. En ze worden hier behandeld aan de hand van de zes meest gehoorde excuses!

1: Ik heb geen conditie

Starten met rennen doe je aan de hand van een hardloopschema. Zo’n schema is gemaakt om je lijf langzaam te laten wennen aan hardlopen en om blessures zo veel mogelijk te voorkomen. Als je begint met een schema zul je een minuut rennen afwisselen met een minuut wandelen. Daarmee is het voor bijna iedereen wel uit te houden, ook als je weinig tot geen conditie hebt. Langzaam bouw je het wandelen af en worden de periodes rennen langer, tot je – vaak binnen 10 weken – aan een stuk 5 kilometer kan rennen.

2: Ik heb geen tijd

Als je het schema keurig drie keer per week volhoudt, zul je merken dat je al snel langere stukken achter elkaar kan rennen. En dan begint het leuk te worden! Rennen is het meest effectief als je er een routine van maakt. Dat hoeft niet veel tijd te nemen. Drie keer per week een kwartier tot twintig minuten is al genoeg om snel in topvorm te komen.

3: Ik heb geen motivatie

Schermafbeelding 2015-03-21 om 15.53.53Het liefst start je natuurlijk met een personal trainer. Iemand die je motiveert, tips geeft en je door het hardloopschema heen praat. En dat kan: er zijn ontzettend veel apps die je begeleiden op jouw eerste treden door bos of park. De apps helpen je door het renschema en vertellen je precies wanneer je moet wandelen of rennen. En af en toe geven ze je een vriendelijke aanmoediging.

  •  Hardlopen met Evy is de app van de Vlaamse Evy Gruyaert, waarmee je leert om bijvoorbeeld 5 of 10 kilometer achtereen hard te lopen. De app heeft GPS-tracking, een speellijst en persoonlijke aanmoedigingen van Evy zelf.
  • De app From Coach to 5K doet precies wat het beloofd. De app maakt van elke bankhangende papzak een atleet, die minstens 5 kilometer achtereen kan rennen. Het renschema beslaat 10 weken, als je braaf drie keer per week de instructies volgt.
  • Erg populair is de app van Runkeeper. Naast het schema, kun je via deze app doelen stellen, badges verdienen en vrienden aanhaken.

4: Van rennen krijg je pijn in je knieën

Voor een lekker rondje rennen, heb je niet veel nodig: comfortabele en niet al te wijde kleding en goede gympen. Het is een fabeltje dat je van rennen last van je knieën kan krijgen. Tenminste: als je bij het uitzoeken van gympen wel goed let op een goede demping, dat is wel zo goed voor je gewrichten. Dus laat je adviseren, zeker als je iets zwaarder bent. Speciale gympen voor joggen absorberen de schokken van je lichaam en ontlasten daarmee de klappen die vooral je knieën opvangen. Sterker nog: wie geregeld rent heeft op latere leeftijd minder last van slijtage aan het kraakbeen in de knie.

5: Rennen met grote borsten is niet fijn

Dat is waar, maar daar is wat te doen. Voor iedereen met cup B of meer is het aan te raden om een goede sport BH te kopen. Eentje met ‘high impact’ die de schokken van je lijf goed opvangt op de zachtste plekken. De meeste sportmerken verkopen BH’s die speciaal ontwikkeld zijn voor rennen, maar je kunt ook prima terecht bij bijvoorbeeld Mark’s & Spencers, H&M of Wehkamp. Die hebben prima spullen (ook in grote maten) en zijn een stuk minder duur!

6: Dat ziet er toch niet uit!

Maak je je zorgen dat je met je extra kilo’s in strakke kleding, rood aangelopen, hijgend en niet op je charmantst door de wijk moet? Jammer dan! Het enige waar jij je zorgen over moet maken is of je jouw dagelijkse schema haalt! Trek je lekker niets aan van wat anderen denken. Jij bent wie je bent en sporten is ontzettend stoer! De meeste bekenden die je zien zwoegen zullen denken: you go girl! En de complimenten over je inspanning zijn ontzettend motiverend.

ja mensen, 200 calorieën ren je er makkelijk in 20 minuten af!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF