fbpx

Zonder jou. Agnes werd na de dood van haar dochter uitvaartondernemer

Agnes Boer (35) verloor drie dagen na de geboorte haar dochter Anouk. Omdat ze zelf ervoer hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen, stopte ze met haar werk als militair bij de Koninklijke Marechaussee en werd ze na de dood van haar dochter uitvaartondernemer.

Goed afscheid nemen

‘Een tijdje geleden begeleidde ik de dochter van een vrouw die terminaal was. Naast uitvaartbegeleider ben ik ook laatstelevensfasebegeleider en dan ben ik graag al vroeg in het proces betrokken bij het begeleiden. Met de moeder en dochter hebben we samen mooie herinneringen gecreëerd. Ze heeft nog samen met haar moeder een tattoo laten zetten, we zijn naar de begraafplaats gegaan om een mooi plekje uit te zoeken, hebben een grafsteen uitgekozen. Vroeger was een uitvaart koffie, cake en kist. Nu zijn mensen vaak veel bewuster bezig met het afscheid en willen ze er hun eigen draai aan geven. Ik vind het mooi dat ik daarin veel kan betekenen voor mensen. Goed afscheid nemen maakt de rouw zachter.’

Bewust

‘Door het verlies van mijn eigen dochter weet ik hoe belangrijk het is om afscheid te nemen op je eigen manier. Het ziekenhuis wilde haar met een rouwauto naar huis sturen, maar ik zei: “Ze is geen postpakketje.” Ik heb haar zelf met opgeheven hoofd het ziekenhuis uit gedragen en heb haar zelf helemaal verzorgd. Thuis legde ik een matras in het kamertje waar ze lag opgebaard. Zo kon ik af en toe even bij haar gaan liggen. Het was de eerste keer dat ik echt met de dood te maken kreeg en ik wilde alles onderzoeken: hoe werkt zo’n crematie, wat gebeurt er precies? Zo bewust afscheid nemen heeft mij zelf erg geholpen; het troost. Toen iedereen weg was na de uitvaartdienst heb ik mijn dochter nog even uit haar kistje gehaald om haar op mijn eigen manier te laten gaan.’

Rituelen

‘Voor haar geboorte- en sterfdag hebben we met het gezin onze eigen rituelen gecreëerd. Dan pakken we cadeautjes uit, ’s middags gaan we wandelen of zwemmen en laten we op een mooie plek een ballon op voor Anouk. Daarna gaan we pannenkoeken eten. Vroeger drukten we de dood weg, maar ik vind het juist fijn om de verbinding te zoeken. Het verdriet en gemis mogen er zijn.’

Meer genieten

‘De dood van mijn dochter heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan nadenken over het leven. Als je weet dat je gaat overlijden, en dat doen we allemaal, wordt de tijd van nu van belang. Ik heb mijn baan als militair bij Defensie opgezegd en ben mijn eigen uitvaartonderneming begonnen. Ook heb ik een opleiding gedaan als begeleider in de laatste levensfase en in rouw en verlies. Mijn ervaringen met de dood, het gemis en verlies, met name die van kinderen omdat dit zo onnatuurlijk voelt, wil ik delen met anderen.’

Leven in het nu

‘Door de dood van mijn dochter heb ik ook veel gewonnen en geniet ik meer van mijn leven met mijn gezin: mijn man, mijn dochter Hannah en onze honden. Anouk heeft mij doen inzien dat leven in het nu het allerbelangrijkste is. Het ervaren van hartenpijn en beseffen dat het leven eindig is, is een grote levensles voor me geweest. Het heeft mij een ongelooflijke power voor het heden gegeven. De dood staat in dienst van het leven. Je leert je allerdiepste gevoelens kennen als je de dood van zo dichtbij meemaakt. Ik kan het gemis niet wegnemen voor mensen, maar ik kan de periode voor het afscheid, het overlijden zelf en de rouwperiode erna wel met hart en ziel begeleiden. Praten over de dood tijdens het leven is mijn persoonlijke missie. Ik geloof in een toekomst na elke dood.’

Zonder jou. Het broertje van Usha werd doodgestoken door een buurjongen van zeventien: ‘Ik wil niet in boosheid blijven hangen naar de dader’

Zonder jou. Nette werd op haar 34-ste weduwe: ‘Het verlies heeft me geleerd wat echt belangrijk is’

Zonder jou. Het broertje van Mireille pleegde zelfmoord: ‘Ik had zo graag willen zien wat voor man hij was geworden’

Ook een Zonder jou-verhaal dat je wilt delen? Stuur dan een mail naar rosakoelemeijer@wendymultimedia.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF