fbpx

Afke Reijenga: ‘Yoga heeft me geleerd minder ruis toe te laten.’

Yoga gaf voormalig model en actrice Afke Reijenga (49) een nieuw leven. In de yoga-serie met zintuigen neemt ze je mee in haar belevingswereld. Afke: ‘Yoga heeft me geleerd minder ruis toe te laten’

Over Afke Reijenga

Tien jaar geleden zag het leven van Afke Reijenga er nog heel anders uit. Als model, actrice en geliefde van kunstenaar Micha Klein leidde ze een wild en kleurrijk leven met veel reizen. Ze organiseerde feestjes over de hele wereld. Maar het werd te veel, te ongezond en toen ze de relatie beëindigde, besefte Afke dat het anders moest. Ze vertrok naar Bali en die reis zou het begin worden van een nieuw leven. Ze volgde er yogalessen en zat na elke les ‘op een roze wolk’. Yoga werd haar nieuwe bestemming, van de glamour en de feestjes ging ze naar de yoga en de health. Ibiza was niet meer haar feesteiland, maar het eiland waar ze retreats ging geven. Inmiddels geeft ze overal ter wereld retreats en is ze ook vaak in Amsterdam om yogalessen te geven. ‘Mijn leven is 180 graden gedraaid, ik moest al het oude achter me laten; mijn omgeving veranderen om mezelf te kunnen veranderen. Maar het mooie is: inmiddels kom ik weer veel mensen van vroeger tegen op de yogamat, die ook allemaal gezonder en bewuster leven.’

Salamba Sirsasana – Koninklijke pose

‘Deze houding doe ik iedere dag. Het is een fijne pose om je yoga practice mee af te sluiten. Door met je benen omhoog te staan draai je alles om en daardoor is het een heel krachtige pose, die diep inwerkt op je organen. Je bloed stroomt naar je hoofd. Het schijnt zelfs verjongend te werken. Voor beginnende yogi’s
is het vaak een overwinning om in deze pose los van de muur te staan; het vereist enige oefening. Maar yoga gaat niet om het plaatje, een goede yogi meet je niet aan zijn houding, maar aan zijn vriendelijkheid.’

Horen

‘Muziek is de kunstvorm die mij het meest direct raakt. Tijdens een yogales gebruik ik graag de mantra Om, het geluid van het universum. Iedere les open ik ermee, het helpt mij om mijn hart te voelen, alsof mijn hart precies resoneert met de trilling. Yoga heeft me ook geleerd minder ruis toe te laten. Soms kan de omgeving je storen. De vijfde stap op het achtvoudige pad van yoga staat voor terugtrekken van de zintuigen. Alles neem je waar via je zintuigen, maar het is ook mooi je zinnen naar binnen te keren, je af te sluiten van de buitenwereld.’

Zien

‘Als ik retreats geef op Ibiza of in Thailand, neem ik bewust de tijd om elke dag de zon te zien opkomen en weer in zee te zien zakken. Op die momenten van de dag verandert de atmosfeer eventjes en zijn de kleuren vaak zo magisch. Op plekken waar de zon fel schijnt, lijkt het leven om je heen ook altijd net iets kleurrijker. Feller, intenser. Een feest voor je ogen.’

Proeven

‘Twee jaar geleden heb ik een Vision Quest gedaan, een retraite in de natuur waarbij je je vier dagen in je eentje terugtrekt. Met alleen wat water en zonder voedsel. Het is een manier om heel dicht bij jezelf te komen en zo je eigen levensmissie helder te krijgen. Na die vier dagen at ik eerst heel voorzichtig kleine stukjes fruit. Ik herinner me hoe ik met mijn ogen dicht een piepklein stukje mango at. De fantastische zoet-sappige smaak was zo intens. Alsof het door mijn hele lichaam ging. Ik kan het nog steeds bijna proeven.’

yoga

Ook benieuwd wat Afke over de zintuigen ruiken en proeven vertelt? Je leest het in de WENDY 26 die nu in de winkels ligt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF