Aanschouw dit heerlijke recept voor een oh zo gezond plakje ontbijtkoek!

Heerlijk toch... twee plakjes ontbijtkoek in je pauze als verantwoord tussendoortje. Of gewoon lekker bij de thee thuis op de bank. Eigenlijk is een ontbijtkoek helemaal niet zo verantwoord en gezond. Er zit onwijs veel suiker in zo'n verrukkelijk plakje peperkoek. Maar dat neemt natuurlijk niet af dat je het niet kan of mag eten. Het blijft tenslotte een heerlijke versnapering. Vind je zelf ook niet? Jennifer (oprichtster van Voedzaam & Snel) zag direct een leuke uitdaging: gezonde ontbijtkoek maken zonder kilo's suiker. Aanschouw haar recept voor een gezondere variant. Jippie!

De variatie aan kruiden in ontbijtkoek is in de loop der jaren steeds veranderd

Toen ontdekkingsreizigers allerlei nieuwe kruiden meenamen naar ons kleine landje zijn er vele variaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan kandijkoek (nog meer suiker), gemberkoek (idee!) en oudewijvenkoek met anijs. Het schijnt dat er sinds de 16e eeuw professioneel ontbijtkoek wordt gebakken in Nederland. Deze lekkernij is dus niet meer weg te denken! Even een leuk inkoppertje: weet je waarom ontbijtkoek ook wel peperkoek wordt genoemd? Meestal zit er dan ook peper in. Funny!

Tip: wil je dit recept vergelijken met het traditionele recept? Jennifer heeft de standaard ingrediënten erbij gepakt. Neem snel een kijkje!

koekkruiden

Het recept voor een oh zo gezond tussendoortje

Dit heb je nodig voor 8 porties

  • Volkoren roggemeel - 125 gram
  • Havermeel - 75 gram
  • Bakpoeder - 2 theelepels
  • Zout - snufje
  • Koekkruiden - 2 eetlepels
  • Walnoten - 30 gram
  • Amandelen - 30 gram
  • Verse dadels - 125 gram (8 stuks)
  • Ei - 2
  • Melk - 200 milliliter

Tip: je kunt de melk ook vervangen door een lactosevrije variant

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Doe het meel, de bakpoeder, het zout en de koekkruiden in een schaal
  3. Vermaal de noten in een keukenmachine en voeg toe, schep door elkaar
  4. Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine
  5. Voeg het meelmengsel, de eieren en melk toe en vermaal tot een bruine plakkerige massa
  6. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag hierop
  7. Verdeel gelijkmatig en bak in 50 minuten gaar in de oven
  8. Bon appetit!

Tip: leg eventueel na 30 minuten een veel aluminiumfolie over de ontbijtkoek om verbranding van de bovenkant te voorkomen. 

moeder en dochter

Neem jij je keer op keer weer voor om minder te snoepen, maar heb je de bodem van de zak altijd in no time bereikt? Probeer dit simpele trucje eens!